Magazin 18.04.2017.

Teatar fest “Petar Kočić” dobio oznaku EFFE

ČITANJE: 2 minute

Teatar fest “Petar Kočić” dobio je oznaku “Evropa za festivale, festivali za Evrope” /EFFE/ za 2017. i 2018. godinu, čime je postao dio evropske festivalske zajednice.

Festivali kojima se dodjeljuje ova oznaka kvaliteta odabrani su na konkursu, a zvanično proglašenje biće upriličeno u Visbadenu 4. maja.

Aplikaciju Teatar festa “Petar Kočić” odobrila je međunarodna porota, nakon uspješne procjene stručnjaka.

– Evropa za festivale, festivali za Evropu” program je Evropske komisije, koji je inicirala Evropska asocijacija festivala s ciljem stvaranja evropske platforme festivala.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je Srni da se Teatar fest “Petar Kočić”, nakon 20 godina postojanja, izborio za ovo značajno priznanje kvalitetnom selekcijom predstava i odnosom prema pozorišnoj umjetnosti.

– Prošli smo aplikaciju za ovo priznanje i sada smo dio te asocijacije, što znači da postajemo vidljiviji, prepoznatljiviji i značajniji na mapi evropskih pozorišnih festivala, rekao je Novaković.

On je istakao da će dobijanje oznake EFFE imati veliki značaj i za sva pozorišta koja u okviru Teatar festa dolaze u Banjaluku.

Teatar fest “Petar Kočić” uskoro će se pojaviti na internet stranici EFFE, što znači da će informacije o festivalu biti lako dostupne festivalskoj publici, umjetnicima, umjetničkim organizacijama, ansamblima, orkestrima, pozorišnim i plesnim trupama, vlastima na svim nivoima, sponzorima i privatnim kompanijama i medijima.

Prva misija EFFE-a je označavanje kvaliteta. EFFE oznaka se daje festivalima zbog umjetničke posvećenosti, uključivanja u lokalne zajednice i evropski i globalni kontekst.

Festivali koji dobiju etiketu za kvalitet budu upisani na evropsku mapu, a to znači i mogućnost da konkurišu za nagrade.

Međunarodni festival pozorišta Teatar fest “Petar Kočić” kulturna je manifestacija Republike Srpske koja za cilj ima popularizaciju pozorišne umjetnosti, prvenstveno prezentaciju monodrame, a održava se u Banjaluci svake godine u maju.

Na ovogodišnjem Teatar festu “Petar Kočić”, koji će biti održan od 17. do 24. maja, biće prikazano sedam predstava pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske.

Novaković je napomenuo da će u okviru Teatar festa “Petar Kočić” biti održan i festival monodrame mladog glumca s ciljem afirmisanja scenskog stvaralaštva mladih umjetnika.

– Želimo podstaći stvaralaštvo monodrame kod najmlađih glumaca, jer je to način da skrenemo pažnju na mlade glumce koji nemaju stalni angažman, ali i da monodramu, kao poseban pozorišni izraz, približimo publici, rekao je Novaković.

(nezavisne.com)