Svijet 16.07.2020.

“TEŽAK DAN ZA TVITER” Ko je hakovao Gejtsa, Maska, Bajdena, Obamu…

ČITANJE: 2 minute

Zvanični Tviter nalozi milijardera, političara i najvećih svjetskih kompanija bili su sinoć meta do sada neviđenog napada, a gotovo nevjerovatno je izgledalo kako se jedan za drugim tviter nalozi javnih ličnosti gube.

Podsjećamo, na zvaničnim nalozima Bila Gejtsa, Ilona Maska, Džefa Bejzosa, Džoa Bajdena, Baraka Obame, Majka Blumberga, Epla, Ubera i mnogih drugih pojavile su se poruke koje su sadržale poziv za donacije, prenosi Telegraf.rs.

– Uplatiš hiljadu dolara, vrate ti dve hiljade, ali samo u narednih pola sata i to zato što su se multimilijarderi odobrovoljili – pisalo je.

Neke od poruka i postova koji su kružili tim nalozima glasili su: “Vrijeme je za darivanje”, “zbog kovida se osjećam darežljivo”, “vraćamo zajednici” … Tim porukama su korisnici Tvitera pozivali da se na bitkoin račun uplati hiljadu dolara kako bi za pola sata duplirali sumu.

Ubrzo se oglasio i direktor Tvitera Džek Dorsi koji je rekao da je to bio težak dan za Tviter.

Prvi čovjek kompanije na svom nalogu kasno sinoć naveo je da programeri neprekidno rade na ispravljanju greške koja je omogućila ovaj propust.

Tviter je odmah isključio sve zvanične naloge obilježene plavim kružićem sa znakom štrikliranja, a ponovo su postali aktivni nekoliko sati kasnije.

U cijeli slučaj se uključio FBI, a prema dosadašnjim saznanjima iza napada stoji najvjerovatnije hakerska grupa “kripto za zdravlje” (cryoptoforhealth), koja je preuzela odgovornost na svom Instagram nalogu navodeći da je u pitanju “dobrotvrorni napad” i da je sav novac koji su naivni korisnici uplatili otišao “na pravo mjesto””.

Ne zna se koliko je korisnika nasjelo na prevaru, a javno dostupni podaci o trgovini bitkoina zabilježili su da je put novčanika navedenog u poruci otišlo najmanje sto hiljada dolara, prenosi Telegraf.

(A.M/banjaluka.net)