Magazin 18.02.2016.

“Tom Sojer” otvara scenu za mlade u Dječijem pozorištu RS

ČITANJE: 2 minute
TOM SOJER PREDSTAVA
Premijerom predstave “Tom Sojer”,  Dječije pozorište Republike Srpske sutra će otvoriti scenu za mlade, prilagođenu za tinejdžere.

Predstavu je režirao Jug Radivojević, a urađena je po motivima romana Marka Tvena “Doživljaji Toma Sojera”.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević izrazio je zadovoljstvo što će u pozorištu konačno oživjeti scena za mlade, za koje nema dovoljno predstava, ali ni tekstova koji se mogu dramatizovati.

– Pozorišta su podijeljena za odrasle i za djecu, tako da mladi već nakon petog ili šestog razreda osnovne škole ne osjećaju da im je mjesto ni u jednom ni u drugom pozorištu- rekao je Bjelošević novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je ova predstava veliki korak, te se nada da će ga publika prepoznati i podržati, kako bi bilo omogućeno da ovakve predstave na repertoaru budu bar jednom ili dva puta godišnje.

Bjelošević je napomenuo da će se u Narodnom pozorištu Republike Srpske od 20. do 28. februara održati revija najljepših predstava za djecu, te pozvao roditelje da iskoriste priliku da pogledaju predstave koje su propustili.

– Naše pozorište će od 1. do 5. marta boraviti u Izmiru u Turskoj, gdje smo dobili priliku da predstavom “Odisej” otvorimo Međunarodni festival, na kojem učestvuje više od 40 lutkarskih pozorišta iz svijeta- rekao je Bjelošević.

Jug Radivojević je izrazio zadovoljstvo što mu je pružena prilika da učestvuje u otvaranju scene za mlade Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

– Predstava je namenjena za uzrast 10 i više godina, koji je na neki način zanemaren u pozorišnim događajima, te je ovo način i put da se te generacije dovedu u pozorište- poručio je Radivojević.

On je pojasnio da se predstava “Tom Sojer” odnosi na odrastanje dječaka u mješovitoj sredini, propraćeno iskušenjima.

– Ovo je priča u kojoj na kraju zaključimo da je detinjstvo najlepše i najvažnije, iz kojeg vučemo sve ono što će nas kasnije u životu pratiti- rekao je Radivojević.

On je naveo da je poruka Tom Sojera da je biti dijete najljepši period života svakog čovjeka i treba se potruditi da traje što duže.

– Ovom predstavom želimo podsjetiti publiku na značaj djetinjstva, odrastanja, vaspitanja, kao i obrazovanja, jer su to sve teme koje nas kasnije formiraju na određen način- smatra Radivojević.

On je dodao da je pozorišni život Banjaluke izuzetno bogat, sa tradicijom širokog dijapazona.

Toma Sojera glumi Ivan Perković, koji smatra da je to san svakog dječaka.

– Ova uloga mi veoma znači, jer je ovo moja prva uloga u ovom pozorištu, te se nadam da ću opravdati povjerenje koje mi je dato- rekao je Perković.

(AA)