Magazin 03.03.2016.

Top 10: Najkorumpiraniji političari u svijetu

ČITANJE: 4 minute
milosevic
Najviši politički dužnosnici na svijetu nerijetko posežu za državnim novcem kao da se radi o njihovim privatnim računima, a nije im nepoznato i primanje mita i korupcija.

Među njima puno je diktatora, ali čelnika iz zapadnih zemalja. Neki su uspjeli pobjeći pravdi, neki nisu, a neki pravdu nisu ni dočekali.

Prema LolWotu ovo su najkorumpiraniji političari svijeta:

Saddam Hussein

Saddam Hussein je samo nekoliko sati prije američkih napada na Irak naredio Iračkoj središnjoj banci da na njegov lični račun prebace milijardu dolara. Prema istraživanju američkog Senata, Hussein je pronevjerio i prisvojio oko 21 milijardu dolara iz programa ‘nafta za hranu’.

Slobodan Milošević

Ovaj srbijanski predsjednik od 1989. do 1997., a zatim predsjednik Federalne Republike Jugoslavije do 2000. godine, uhapšen je 2001. godine zbog korupcije i zloupotrebe moći. Sudu za ratne zločine UN-a u Hagu predan je pod optužbom za zločine počinjene protiv čovječnosti. Ali, protiv Miloševića je podnesena i tužba zbog nezakonitog korištenja državnog novca u iznosu od 2,1 milijardu dolara.

Mobutu Sese Seko

Bio je predsjednik Konga gotovo tri decenije, od 1965. do 1997. godine, a za vrijeme njegovog diktatorskog režima Kongo je 1971. godine promijenio ime u Zair. Bio je poznat po nepotizmu i čestim odlascima u šoping po Parizu i to s državnim novcem. Procjenjuje se da je Seko na taj najčin pronevjerio između 4 i 15 milijardi dolara. Narod je tokom njegove vladavine pretrpio visoku inflaciju, prekomjerne dugove i devalvaciju valute. Vojsku je 1991. godine iskoristio kako bi spriječio promjene, odnosno da vlast ne dijeli s čelnicima opozicije.

Ferdinand Marcos

Tokom njegove diktature od 1965. do 1986. godine filipinski dugovi su porasli s jedan na 25 milijardi dolara. Koristio se offshore bankovnim računima kako bi državni novac prebacio na svoj lični. Izvještavalo se da je iz državnog sefa ukrao od 5 do 10 milijardi dolara. Nezakonito bogatstvo stekao je preuzimanjem velikih privatnih firmi, vladinim pozajmicama prijateljima i mitom privatnih firmi. Umro je u egzilu na Havajima 1989. godine.

Spiro Agnew

S mjesta zamjenika predsjednika SAD-a u mandatu Richarda Nixona odstupio je 1973. godine, kada je savezna porota počela s opsežnom istragom zbog sumnji na korupciju. Na početku je poricao optužbe, ali je kasnije u dogovoru s Ministarstvom pravosuđa priznao krivicu iako mu nije suđeno zbog varanje vlade. Sudac ga je kaznio s 10.000 dolara i tri godine uslovnog zatvora, ali je 1983. godine bio prisiljen platiti državi Maryland 268.482 dolara mita koje je primio.

Mohamed Suharto

Režim ovog indonezijskog predsjednika koji je vladao od 1967. do 1998. godine smatra se najkorumpiranijim u 20. stoljeću. On i njegova obitelj kontrolirali su privatne firme i zaklade. Ostavku na dužnost podnio je nakon velikih prosvjeda građana Indonezije. Procjenjuje se da je Suharto pronevjerio između 15 i 35 milijardi dolara tijekom svoje 32-godišnje vladavine. Umro je 2008. zbog zatajenja srca u 86. godini, a dvije godine kasnije indonezijski Vrhovni sud objavio je da je preuzeo 307 miliona dolara od jedne zaklade koju je utemeljio Suharto.

Randy Duke Cunnigham

Ovaj pilot ratne mornarice tokom Vijetnamskog rata, bio je član Republikanske stranke u američkom Senatu od 1991. do 2005. godine, a priznao je da je uzeo najmanje 2,4 miliona dolara mita kao kongresmen. S tim je novcem kupio vilu, stan, Rolls Royce i jahtu. S dužnosti je odstupio 2005. godine, kada je i priznao krivicu, a godinu dana kasnije osuđen je na osam godina zatvora te mu je naloženo da vrati 1,8 miliona dolara.

Bud Dywer

Proglašen je krivim zbog uzimanja 300.000 dolara mita od privatnih firmi u zamjenu za četiri milijuna vrijednih ugovora s državom. Bio je član Republikanske stranke u Domu zastupnika od 1965. do 1970., nakon čega je prešao u američki Senat gdje je bio do 1981. godine. Zatim je postao guverner državne banke u Pennsylvaniji. Ubio se na konferenciji za novinare  1987. godine.

Alberto Fujimori

Kada je u javnost procurila vijest o njegovoj korumpiranosti, ovaj 90. predsjednik Perua pobjegao je u Japan. Osuđen je na 7,5 godina zatvora zbog pronevjere, te još šest godina zbog korupcije i mita. Sudilo mu se, takođe, i zbog kršenja ljudskih prava, ubistva i otmice, zbog čega je osuđen na 25 godina zatvora..

Sani Abacha

Bio je čelnik Nigerije od 1993. do 1998. godine, a zajedno sa svojom porodicom ukrao je pet milijardi funti iz državnog proračuna. Umro je 1998. godine u svojoj vili u Abuji od srčanog udara, iako postoje nepotvrđeni izvještaji da je otrovan. Američko Ministarstvo pravosuđa je 2014. godine otkrilo da su na njegovim računima blokirali 458 miliona dolara koje je ilegalno stekao sa članovima svoje porodice i pristašama.

(Express.hr)