Magazin 05.09.2016.

Tri koncerta Banjalučke filharmonije za „Dane Srpske u Srbiji“

ČITANJE: 2 minute

Banjalučka filharmonija će 14, 15. i 16. septembra nastupati u Etnografskom muzeju u Beogradu, Knjaževskom teatru u Kragujevcu i Koncertnoj sali Simfonijskog orkestra u Nišu.

Prema riječima Ivana Otaševića, direktora BLF, orkestar će svirati u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“. Publici će se muzičari predstaviti programom u okviru kojeg su najpoznatija i najizvođenija djela kompozitora poput O. Respigija, B. Britna, E. Elgara, S. Rahmanjinova.

– Od dijela domaćih kompozitora izvešćemo „Proleće“ iz ciklusa „Godišnja doba“, za flautu i gudački orkestar, mladog banjalučkog kompozitora Davida Mastikose, te „Sećanje“ Stanka Šepića. Djela Mastikose sviraju muzičari širom Evrope i svijeta. Solisti na koncertima će takođe biti iz Banjaluke: Albina Smajlović, sopran i Aleksandra Kopić, flauta – rekao je Otašević.

Banjalučka filharmonija u punom sastavu je pomenutu manifestaciju po prvi put otvorila 2014. godine, koncertom na najpoznatijoj sceni „Kolarca“ u Beogradu.

Vanesa Kremenović, dirigent BLF, priznaje da je priprema za nastupe u Beogradu, Kragujevcu i Nišu bila teška.

– Trudili smo se da kompozicije uvježbamo do posljednjeg detalja i mislim da smo uspjeli. Nadam se da će naš program dopasti i publici. U samom orkestru imamo dobru atmosferu. Na probama naporno radimo, ali se i zabavljamo, jer ovaj posao pored teškog rada daje ogromno zadovoljstvo i satisfakciju. Nastupala sam na koncertnim podijumima RS, FBiH, Srbije, Švedske, Grčke i uvijek je veliko zadovoljstvo, ali i odgovornost predstavljati svoj grad i zemlju – rekla je Kremenovićeva.

Posebno zadovoljstvo joj pričinjava izvođenje kompozicije „Proleće“ Davida Mastikose, koje će izvesti Aleksandra Kopić na flauti.

Naše je bolje

– Mladi umjetnici iz RS mogu da stanu rame uz rame sa muzičarima iz regiona, ali i šire, i ne trebamo sumnjati u njihov kvalitet, te „kovati u zvijezde“ ili previše vrednovati sve što dolazi iz inostranstva. To je vodilja među muzičarima BLF iz koncerta u koncert – ističe Ivan Otašević.

(EuroBlic)