Magazin 21.09.2016.

Trinaesta smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina

ČITANJE: 1 minuta

Savez nacionalnih manjina RS iz Banjaluke ove godine organizuje 13. smotru kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina, koja će biti održana u subotu, 24. septembra, sa početkom u 20 časova, u dvorani Obilićevo.

Povodom ove manifestacije, organizator će isti dan održati prijem za predstavnike ambasada, međunarodnih institucija, gradske i republičke vlasti i gostujućih udruženja u Klubu nacionalnih manjina u Banjaluci, sa početkom u 18.30 časova.

Proteklih godina, pa tako i ove – u najmasovnijoj i najzapaženijoj manifestaciji pripadnika nacionalnih manjina, učestvuju udruženja čiji su članovi pripadnici nacionalnih manjina iz Banjaluke, i to: Crnogorci, Česi, Italijani, Jevreji, Mađari, Makedonci, Poljaci, Romi, Slovenci, Slovaci i Ukrajinci. Svi učesnici će prezentovati najprepoznatljivije sadržaje kulturne baštine matičnih naroda.

Grad podržava rad udruženja na očuvanju kulture, tradicije i običaja, kao i uspostavljanje saradnje između Grada Banjaluka i gradova iz matičnih država. Sufinansira troškove ove manifestacije od prve godine realizovanja, a smotra kulturnog stvaralaštva od 2015. godine uvrštena je u Godišnji kalendar kulturnih manifestacija Grada Banjaluka.

Osim Grada, održavanje manifestacije pomaže Vlada Republike Srpske, Predsjednik Republike i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Inače, Savez nacionalnih manjina RS je krovna organizacija sa 34 udruženja nacionalnih manjina iz cijele Republike, dok u Banjaluci povezuje pripadnike 16 udruženja nacionalnih manjina. Odlukom Vlade Republike Srpske, Savez od 2010. godine ima status udruženja od javnog interesa za Republiku Srpsku, a isti djeluje od 2003. godine.