Magazin 21.03.2016.

Truli paradajz kao izvor struje

ČITANJE: 1 minuta
truli-paradajz
Bolje dva puta razmislite prije nego što izbacite truli paradajz iz frižidera, pošto bi on mogao da se koristi za proizvodnju električne energije, otkrio je tim naučnika sa američkih univerziteta.

Međutim, proces stvaranja struje od trulog paradajza u količinama koje bi bile u stanju da zamijene energiju iz postojećih izvora sigurno će potrajati.

Naučnici iz Škole rudarstva i tehnologije iz Južne Dakote razvili su mikrobnu elektro-hemijsku ćeliju koja može da pretvori čestice iz trulog paradajza u struju.

– Mikrobne elektro-hemijske ćelije koriste bakterije da razbiju i oksidiraju organski materijal u trulom paradajzu- rekao je dr Namita Šresta, asistent koji radi na projektu, prenosi „Internešenel biznis tajms“.

Izlazna snaga iz uređaja još uvijek je mala — 10 miligrama otpada od paradajza može proizvesti 0,3 vata električne energije. Međutim, naučnik očekuje da će biti urađena dodatna istraživanja kako bi se povećala proizvodnja struje i uvjeren je da će unaprediti tehnologiju.

Dr Šresta je rekao da bi, uz mnogo rada i optimalizovanu bateriju na biološko gorivo, bilo moguće pokrenuti „Dizni vorld“ u Orlandu pomoću godišnjeg otpada paradajza iz države Floride.

Imajući u vidu da sama Florida proizvodi gotovo 400.000 tona otpada od paradajza svake godine, moglo bi se proizvesti mnogo energije — vjerovatno dovoljno za napajanje cijelog naselja na duži period.

(b92)