Magazin 06.03.2016.

Tuzlak napravio muzej na otvorenom: Sahat kula i bosanska soba mame poglede

ČITANJE: 3 minute
kula
Sabahudin Đulbić iz Tuzle u dvorištu porodične kuće u kamenu je ozidao devet metara visoku sahat kulu.

Zvanična izgradnja ove tuzlanske ljepotice, koja mami poglede brojnih zaljubljenika u starobosansku kulturu, počela je 2007. godine.

Vlasnik u razgovoru za Klix.ba kaže da mu je teško odgovoriti na pitanje kako je došao na ideju izgradnje sahat kule koja je urađena od specijalnog kamena iz Teočaka.

– To je za mene jako teško pitanje. Ideja je došla iz nekog mog unutrašnjeg dijela bića, a u trenutku kada sam postao svjestan šta zaista želim došlo je do njene realizacije. Ideja se počela razvijati 2005. godine, a građevinski radovi u vidljivom smislu počeli su dvije godine kasnije- priča nam ovaj Tuzlak.

Svaki kamen sa svojom pričom

Radovi su trajali dvije građevinske sezone, a konačan rezultat uslijedio je u julu 2008. godine.

Idejno rješenje ove građevine, koja je smještena u tuzlanskom naselju Mandići, potpisuje Đulbić, a za njegovo ostvarenje bio je zadužen kamenorezac iz Teočaka.

– U ovom pojektu nisam htio da se oslonim na nešto u što nisam siguran, pa tako, statiku su radili inžinjeri jer zemljište nije baš najčvršće. Proces se ogleda u tome da je ovdje slagan kamen na kamen. A ako vam kažem da je kamenorezac za jedan dan postavljao četiri do pet kamenica, bit će vam jasno zbog čega je izgradnja trajala duže vremena- pojašnjava Đulbić i dodaje da svaki kameni nosi određenu priču.

Ističe da su komentari za ovu građevinu izuzetno pozitivni.

– Kula nije nastala u komercijalnom smislu. Ko god da dođe ne bude vraćen. Ugostimo svakog posjetitelja. Mogu reći i da su komentari izuzetno pozitivni što mi je posebno drago- dodaje Đulbić tokom našeg razgovora.

Inače, ova kula nije predviđena za unutrašnji ulazak posjetitelja.

– U kuli su spiralne stepenice koje vode do vrha, gdje je urađen jedan podest i on nije predviđen za boravak više od dvije osobe. Što se tiče sigurnosti, sve je stabilno, ali podest služi uglavnom za majstora koji održava sat- objašnjava nam Đulbić.

Satove za ovu kulu, prečnika jedan metar, naš sagovornik je nabavio u Švajcarskoj.

– Oni su povezani radio vezom. Sto posto su tačni jer se putem satelitske veze podešavaju. Uglavnom se ne kvare, a za ovih osam godina dva do tri puta je majstor dolazio zbog određenih manjih intervencija. Moram reći i da je na kuli postavljena sijalica kako bi komšije i uvečer mogle vidjeti tačno koliko je sati- kaže Đulbić.

Muzej bosanskih starina

Zanimljivo je kazati da ova sahat kula nije jedino sa čime se naš sagovornik, koji slovi i za velikog zaljubljeniku u starine, može pohvaliti.

Naime, ugodan ambijent dvorišta upotpunjuju i fontana, zidani bunar, zidani i drveni čardak, ali i mala kuća koja predstavlja svojevrsni muzej bosanskih starina.

Bosanska soba je nastala kao spoj istočne i zapadne kulture, a replika koju je izradio ovaj Tuzlak, odiše širinom prostora u kojem se svaki posjetitelj ima priliku osjećati ugodno.

– Ova kuća je u startu predviđena da bude ovakva kakva izgleda u konačnici. Inače, volim ovakav stil. Nešto starina predstavlja porodičnu tradiciju, nešto sam kupio, a određene sam dobio na poklon od prijatelja i poznanika, jer oni znaju da uživam u tome. Suvenire nabavljam u kontinuitetu, ali je veoma teško doći do, uslovno rečeno, originala- kaže nam Đulbić, pokazujući na bardak koji je njegova nena koristila.

U narednom periodu ovaj istinski zaljubljenik u bosanske starine ima u planu obogatiti ambijent kuće, koja pored sahat kule plijeni pažnju brojnih zaljubljenika u starobosansku kulturu.

(Klix)