Magazin 11.01.2023.

U 79. GODINI: Preminuo Džef Bek, jedan od najznačajnijih gitarista svih vremena

ČITANJE: 2 minute

Džef Bek, jedan od najuticajnijih rok gitarista svog vremena, umro je u 79. godini, javlja BBC.

Proslavio se kao član Yardbirdsa, gde je zamenio Erika Kleptona, pre nego što je oformio grupu Džef Bek sa Rodom Stjuartom.

Kako piše BBC, njegov ton, pojava i iznad svega, zvuk redefinisali su gitarsku muziku 1960-ih, i uticali na pokrete poput hevi metala, džez roka, pa čak i panka.

Njegova smrt potvrđena je na njegovoj Tviter stranici.

„U ime njegove porodice, sa dubokom tugom obaveštavamo vas da je Džef Bek preminuo“, navodi se.

Dodaje se da je „nakon iznenadnog oboljevanja od bakterijskog meningitisa, juče je mirno preminuo. Njegova porodica moli za privatnost dok se bore sa ovim ogromnim gubitkom“.

Kada je 2009. drugi put primljen u Rokenrol kuću slavnih, Bek je rekao: Sviram na način na koji sviram jer mi to omogućuje da iznedrim najbolesnije moguće zvukove“.

„To je sada poenta, zar ne? Baš me briga za pravila. U stvari, ako ne prekršim najmanje 10 puta pravila u svakoj pesmi, onda ne radim svoj posao kako treba“, poručio je Bek.

Rođen kao Džefri Arnold Bek u Valingtonu, muzičar se zaljubio u rokenrol još kao dete, a svoju prvu gitaru je napravio kao tinejdžer.

„Momak koji je živeo do nas je kazao ‘napraviću ti solidno telo gitare za pet funti“, ispričao je kasnije za Rock Cellar Magazine.

„Pet funti, što je za mene tada bilo 500, pa sam odlučio da je sam napravim“, dodao je.

Kazao je i da je prvu gitaru napravio 1956, kada je Elvis harao.

„Sve što ste čuli u pop muzici bila je gitara. I onda sam se fascinirao. Siguran sam da je isto bilo sa mnogim ljudima“.

Posle kratkog boravka na Umetničkom koledžu Vimbldon, otišao je da svira sa šok rokerom Screaming Lord Sutch i Tridentsima.

Kada je 1965. Erik Klepton napustio Yardbirds, Džimi Pejdž je predložio da angažuju Beka, koji je svirao u hitovima poput „I’m A Man“ i „Shapes of Things“, uticavši na muzičare poput Pola Makartnija i Džimija Hendriksa.

(SB)

Oznake: Džef Bek