Magazin 09.04.2021.

U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA: Sahranjen Predrag Živković Tozovac

ČITANJE: 2 minute

Predrag Živković Tozovac, velikan jugoslovenske i srpske narodne muzike, sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Tozovac je ispraćen u prisustvu porodice i prijatelja i uz njegovu pjesmu “Violino ne sviraj”, koju je odsvirao Aleksandar Sofronijević, prenijeli su beogradski mediji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poslao vijenac s napisom “Legendi naše narodne muzike”, dok je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković došao da pošalje posljednji pozdrav velikanu narodne muzike, prenosi Srna.

Prethodno je održana komemoracija na kojoj su se porodica i prijatelji oprostili od Tozovca.

Tozovac je preminuo u utorak, 6. aprila, od posljedica virusa korona u 85. godini.

Njegove najpoznatije pjesme su “Tražiću ljubav novu”, “Vlajna”, “Jesen u mom sokaku”, “Mirjana”, “Ti si me čekala”, “Violino ne sviraj”, “Ovamo Cigani”, “Oči jedne žene”, “Prazna čaša” i druge.

Predrag Živković Tozovac je, osim harmonike, naučio da svira bubnjeve i trubu kako bi zaradio, a prve pjesme snimio je 1965. godine.

Postao je poznat 1967. godine pjesmom za singl ploču “Ispod lipe, kraj potoka”.

Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić (Devojčice garava).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na Pjesmi ljeta kompozicijom “Mirjana”, a sljedeće godine opet pobjeđuje pjesmom “Oči jedne žene” i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.

Komemoracija povodom smrt barda

Porodica, kolege, prijatelji i poštovaoci oprostili su se danas od Predraga Živkovića Tozovca na komemoraciji koja je upriličena u Kombank dvorani povodom smrti barda srpske narodne muzike.

Brojne kolege došle su Kombank dvoranu da se oproste od Tozovca i odaju mu počast, a među njima su Željko Joksimović, Neda Ukraden, Snežana Babić, Ana Bekuta, Merima Njegomir, Saša Matić i mnogi drugi.

Komemoraciji je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Ivica Dačić, prenose agencije.

Živorad Žika Ajdačić, generalni sekretar kulturne zajednice Srbije predložio je da se na državnom nivou ustanovi nagrada “Predrag Živković Tozovac”, navodeći da “nema političara ni javne ličnosti koja nije cenila Tozovca”.

Lepa Lukić, koja je kasnila na komemoraciju, zaplakala je kad je vidjela fotografije koje su se ređale iz mladosti.

Na velikom platnu Kombank dvorane, naime, emitovani su veliki hitovi Predraga Živkovića Tozovca kao što su “Jesen u mom sokaku” i “Prazna čaša na mom stolu”.

“Tozovac je bio pevač, muzičar, voditelj, mnogo bolji od profesionalaca, poeta”, rekao je harmonikaš Ljubiša Pavković i veliki prijatelj pjevača.

Od Tozovca su se oprostili i njegov kum Ratko Rađenović i harmonikaš Miša Mijatović.

“Tozovac je bio zvezda vodilja za sve koji su se bavili muzikom u Kraljevu. Bio je moj idol, brinuo je o nama. Zvali smo ga Bata Toza” kazao je Mijatović.

Predrag Živković Tozovac preminuo je 6. aprila od posljedica korona virusa, a biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

(SB)