Magazin 21.03.2017.

U Banjaluci promovisana fotomonografija “Stradanje SPC u NDH”

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je večeras promovisana fotomonografija “Stradanje Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u NDH”, u kojoj istoričar Јovan Mirković obrađuje uništavanje crkava, manastira, parohijskih domova i grobalja, kao i ubistva i protjerivanja sveštenstva SPC sa tog područja.

Mirković je rekao da je fotomonografija svojevrstan nastavak njegove knjige “Zločini nad Srbima u NDH” i sadrži ilustrativni materijal o 685 porušenih, oštećenih, uništenih i zapaljenih crkava, te 227 ubijenih sveštenika.

“Govori i o stradanju Srba, jer oni koji su željeli uništiti srpski narod prvo su uništavali njegovo duhovno biće”, naveo je Mirković, koji je nekadašnji direktor Spomen-područja “Јasenovac”.

Mirković kaže da je na fotomonografiji radio godinu i po dana i ističe da je i ova knjiga opomena Srbima da ovakve stvari ne zaboravljaju.

Sociolog Slobodan Nagradić ocijenio je da je riječ o izuzetnoj fotomonografiji u kojoj su u prvom planu fotografije srušenih objekata i crkava.

“Može biti da fotografije kao dokumenti uvjerljivije svjedoče od brojnih dugih tekstova. Mislim da je knjiga pripremana za najširu čitalačku publiku i one koji hoće istinski da se upoznaju sa ovdašnjim zbivanjima u periodu od 1941. do 1945. godine”, rekao je Nagradić.

On je dodao da knjiga može poslužiti i komisiji SPC koja ovih dana razgovara sa predstavnicima Rimokatoličke crkve u vezi sa kanonizacijom nekadašnjeg kardinala te crkve Alojzija Stepinca.

Na promociji je rečeno da Mirkovićeva fotomonografija predstavlja najozbiljniji istraživački poduhvat o stradanju SPC tokom Drugog svjetskog rata, te da će to kapitalno djelo, objavljeno na srpskom i engleskom jeziku, biti nezaobilazno za sve istraživače karaktera NDH i genocida nad Srbima u toj ustaškoj državi.

Na promociji u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske govorili su i Dragan Šućur, Dragan Davidović i Stevo Ćosović.

Јovan Mirković, koji je bio i saradnik Muzeja za istraživanje genocida u Beogradu, objavio je do sada veliki broj naučnih radova u kojima se bavi istraživanjem genocida nad Srbima u NDH.

(Srna)