Magazin 19.03.2016.

U Bibliji pronađene tajne bilješke

ČITANJE: 2 minute

biblija

Jedan istoričar je u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrio tajne poruke skrivene u tekstu prve štampane engleske Bibilije.

Nedavna analiza latinske Biblije koja je 1535. godine objavljena pod vlašću kralja Henrija VIII, otkrila je fascinantne bilješke zabilježene tokom reformacije u 16. vijeku. Reformacija je bila razdoblje orgromnih nemira u Engleskoj tokom koje se engleska crkva otrgla od autoriteta katoličke crkve u Rimu.

Analizirana biblija nalazi se u biblioteci u palati Lambet koja je službena rezidencija nadbiskupa od Kanteberija i jedan je od samo sedam sačuvanih primjeraka.

-Izvan preživjelih primjeraka, ne znamo gotovo ništa o ovoj jedinstvenoj Bibliji čiji je predgovor napisao sam Henri- rekao je istoričar Ejal Poleg.

Inspekcija je otkrila da je teški papir lijepljen preko praznih dijelova knjige.

-Izazov je bio kako otkriti komentare bez oštećenja knjige- rekao je Poleg.

Istoričar je zatražio pomoć Grejama Dejvisa, stručnjaka za 3D rendgenske slike. Uspjeli su da dobiju jasan prikaz primjedbi napisanih na engleskom jeziku.

Napomene su kopirane iz poznate ‘velike Biblije’ Tomasa Kromvela. Napisane su između 1539. i 1549. godine, a prekrivene su i zamaskrirane debelim papirom 1600. godine.

Poleg kaže da bilješke podržavaju ideju da je reformacija bila postupan proces.

-Donedavno se pretpostavljalo da je reformacija izazvala potpuni prekid, trenutak u kojem su ljudi prestali da budu katolici i prihvatili protestanizam, odbacili svece i latinski zamijenili engleskim. Ova Biblija jedinstveni je svjedok vremena u kojem su konzervativni latinski i reformistički engleski korišćeni zajedno i pokazuje da jereformacija bila spor, složen i postupan proces rekao je Poleg.

Njegovo istraživanje otkrilo je i rukom pisanu prepisku između dva muškarca na zadnjoj stranici knjige. Piše kako je Džejms Elis Kutpurs iz Londona obećao da će da plati 20 šilinga Vilijamu Čefinu ili će ići u zloglasni zatvor “Marshalsea”. Naknadnim istraživanjem otkriveno je da je Kutpurs obješen, piše News.com.au.

(B92)