Magazin 22.03.2017.

U Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci pripremaju hit predstavu: “Radovan Treći” na krajiški način

ČITANJE: 2 minute

Kultni komad “Radovan III” Dušana Kovačevića oživjeće na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac”, ali u viđenju reditelja Nikole Kolje Pejakovića.

Ekipa koja radi ovu predstavu već je počela sa probama, a nakon predstava “Celo telo tu me boli” i “Šećer je sitan, osim kad je kocka” ovo će biti treća Pejakovićeva režija u ovom pozorištu.

U godini kada banjalučko Gradsko pozorište proslavlja deset godina postojanja kultni komad će zasigurno biti jedna od predstava koja će privući veliku pažnju publike.

– Predstava “Radovan III” sa Zoranom Radmilovićem u naslovnoj ulozi 250. je izvođenje te predstave. To je bila kultna predstava, ali i uloga po kojoj velikog glumca Radmilovića mnogi znaju i koju je poslije mnogobrojnih izvođenja tako igrao. I mi predstavu radimo po tekstu Dušana Kovačevića, ali će se radnja kod nas dešavati sada i ovdje. Tekst ćemo adaptirati, a to smo već i radili u mnogim predstavama Nikole Pejakovića – rekao je umjetnički direktor “Jazavca” Ljubiša Savanović.

Istakao je da u banjalučkom pozorištu neće kopirati čuvenu predstavu “Ateljea 212”, već će ovo biti krajiški “Radovan”, nama blizak.

– S obzirom na to da u podjeli imamo sjajnu ekipu vrijednih i mislećih glumaca i odličan autorski tim, ne sumnjam da ćemo se pošteno naraditi i napraviti zanimljivu predstavu. Nadam se da će i neke od naših replika zazvučati istinito i tačno, kao što je to slučaj sa prijašnjom verzijom – rekao je Savanović.

On kaže da se nada da će ova predstava biti kruna saradnje GPJ i Nikole Pejakovića, te da će se sa njom na najbolji način proslaviti decenija ovog teatra.

– Naša predstava će se na komičan način baviti svima anomalijama i izopačenjima koji su snašli naš narod. Nikola Pejaković je poznat kao reditelj koji se hvata u koštac sa temama o kojima se ne priča i koji insistira na istini. Zahvaljujući takvom pristupu publika i voli njegove predstave. Najbolji primjer za to su komadi “Celo telo tu me boli”, “Narodni poslanik”, “Šećer je sitan, osim kad je kocka”, “Krivica”, “Ožalošćena porodica” i “Na dnu kace”. Sve te predstave su i od strane kritike i od strane publike, prepoznate kao odlične – kaže Savanović i dodaje da je premijera “Radovana III” u Banjaluci planirana za maj.

Glumačka ekipa

Novog “Radovana” na banjalučku scenu donijeće poznati glumci Aleksandar Runić, Anja Ilić, Aleksandra Spasojević, Ljubiša Savanović, Nikolina Friganović i Nataša Ivančević.

Scenografiju radi Dragana Purković Macan, a za kostime je zadužena Ivana Jovanović.

Lektor u predstavi je Milorad Telebak, dok je Nemanja Savanović asistent reditelja.

(EuroBlic)