Magazin 15.07.2016.

U parku “Mladen Stojanović” u subotu više od 1.500 skupljača “pokemona”?!

ČITANJE: 2 minute

Virtuelna igra “Pokemon Go “, koja je u kratkom roku osvojila svijet, nije zaobišla ni Banjaluku. Okupljanje igrača zakazano je za srijedu u parku “Mladen Stojanović”, a dolazak je putem društvenih mreža najavilo više od 1.500 skupljača “pokemona”.

– Koristeći se GPS navigacijom na android telefonskim i tablet uređajima, “Pokemon Go” stvara mapu u igrici koja se temelji na lokaciji na kojoj se igrač nalazi, u ovom slučaju u Banjaluci. Oni koji love “pokemone” moraju da hodaju po gradu kako bi pronašli ta bića. Ona se uglavnom kriju u kulturno-istorijskim i drugim znamenitostima grada, pa je to na svojevrstan način i njegova promocija – rekao je jedan od inicijatora okupljanja u parku koji se predstavio samo kao Saša.

Prema njegovim riječima, kada igrači stignu na određenu lokaciju, svojim “pametnim” telefonom ili tabletom mogu pretražiti područje kako bi pronašli i pokušali da ulove “pokemona”.

– Kada mu se približe, on se pojavi na radaru unutar igrice.

Cilj igrice je da se skupi svih 250 “pokemona”, ali to nije baš jednostavno. Primarni cilj svakog lovca na “pokemone” jeste da ih skupi sve, nakon čega slijedi treniranje i borba s drugim lovcima – kazao jed naš sagovornik.

Dodao je da se virtuelne borbe odvijaju u vježbaonicama, a ako igrač želi da se bori sa drugim lovcima, tada mora otići u vježbaonice drugih timova. Postoje tri tima koja se dijele prema bojama: crveni, žuti i plavi.

Plan organizatora je da skup u parku “Mladen Stojanović” ne bude samo zabava već i promocija grada.

– Sigurno je da “pokemona” ima na mjestima koja su svojevrsni zaštitni znak grada, kao što su Kastel, “Boska”, Banj brdo i druge znamenitosti. Razmišljamo da ovo okupljanje bude humanitarnog karaktera kako bismo pomogli djeci kojoj je pomoć potrebna – rekao je Saša.

Jedan od igrača ove svjetski popularne igrice Filip Pejaković sa Starčevice rekao je da mu je igrica zanimljiva i drugačija od dosadašnjih.

– Razlikuje se po tome što nismo vezani za jedno mjesto već je potrebno da se krećemo gradom. Svi moji drugari su uključeni. Kao zaljubljenici u igre na računarima, društvenim mrežama, “pametnim” telefonima i tablet uređajima odmah smo se uključili – rekao je Pejaković.

Interesantno je da su Japanci, koji su osmislili virtuelnu igru, “pokemone” razbacali nasumice po cijelom svijetu.

Profit

“Pokemon Go ” video-igra donosi i novac japanskoj kompaniji “Nintendu” u ogromnim količinama i to 7,5 milijardi dolara. Kompanija nije zabilježila ovakav uspjeh još od davne 1983. godine. Svi oni koji igraju igru i sakupljaju pokemone po gradu učinili su da akcije kompanije “skoče” nevjerovatno visoko.

(Glas Srpske)