Magazin 07.03.2016.

Učenici osnovnih škola u predstavama o diskriminaciji

ČITANJE: 4 minute
predstava
Da djeca mogu razumjeti i razgovarati o teškim, i, naizgled nerješivim problemima, pokazali su osnovci iz Goražda i Foče, koji su izveli predstave u sklopu kampanje “Forum teatar: Živimo različitosti”.

Kroz teatar učenici osnovnih škola “Husein ef. Đozo” iz Goražda i “Sveti Sava” iz Foče, publici su prenijeli svoje viđenje svijeta koji ih okružuje i diskriminacije prema pojedinim vršnjacima, svakodnevno prisutne čak i u školskim klupama.

Najčešća meta napada su djeca slabijeg imovinskog stanja, vršnjaci koji dolaze iz seoskih sredina ili pripadaju manjinskim grupama, a diskriminatora je mnogo – od ostalih učenika, pa do nastavnika i samog obrazovnog sistema, poručila su djeca.

– Trenutna situacija u vaspitno-obrazovnim institucijama je takva da se akcenat stavlja na obrazovanje, a vaspitni segment je u drugom planu. Kada je u pitanju diskriminacija, odrasli kao da bježe od te tematike i djeca su i spremnija i hrabrija da pričaju o takvim stvarima. Čak i dok smo spremali ovu predstavu, pitali su nas da li smo sigurni da treba ovo da radimo- kaže nastavnica Munira Kovač – Delić, koja je sa goraždanskim učenicima pripremala predstavu “Moj ćale je ministar”.

Odgovora na nasilno ponašanje je mnogo, ali je bitno da oni koji su nijemi posmatrači nasilja i diskriminacije dignu svoj glas i reaguju kada je potrebno. Upravo zbog toga, forum teatar ili “teatar potlačenih” daje mogućnost publici da mijenja scenarij i suprotstavi se tlačiteljima u predstavi. Iako je ponekad djelovalo da se protiv diskriminatora ne može boriti, u većini scena, članovi publike uspjeli su pronaći rješenje.

Majka Melise Geca, učenice osmog razreda iz Goražda, koja je u predstavi igrala ulogu bogate ministrove kćerke, sretna je jer je njena kćerka dobila priliku da učestvuje u jednom ovakvom projektu, i smatra da su roditelji ti koji bi svoju djecu trebali učiti drugačijem sistemu vrednovanja.

– Roditelji su prvi koji odgajaju djecu. Novac nije bitan da bi bio dobar čovjek, a djecu treba učiti da budu dobri ljudi. A novac je prolazan – sad ga imaš, sad ga nemaš- kaže Amila Geca.

– Nastavnici mogu mnogo toga da urade jer imaju priliku da razgovaraju sa djecom, da im navode primjere iz ličnog iskustva i pokažu šta znači lijepo se ponašati i biti dobar prema svoj djeci koja možda nisu ista kao oni. Oni koji ne obraćaju pažnju na to i svoj posao rade samo da obave to što se tiče nastave, ne rade ništa ni za sebe ni za druge, i od toga bude više štete nego koristi- smatra Tatjana Šarić, nastavnica Engleskog jezika, koja je s učenicima u Foči pripremala predstavu “Tatina princeza”.

Djeci, koja su nekoliko mjeseci radila na svojim predstavama, najviše znači što su ih sugrađani podržali u velikom broju i što su dobili priliku da roditeljima, ali i ostalim vršnjacima u publici pričaju o onome što ih posebno boli, a o čemu često ne mogu razgovarati u sklopu redovne nastave. Iako vjeruju da bi zajedno mogli promijeniti mnogo toga, učenici se plaše da je do zajedništva veoma teško doći zbog straha prisutnog u svakome od nas.

– Razred šuti na nasilje zbog straha, jer kada bi se protiv toga borili, na kraju bi im se nešto desilo, i ne bi se uspjeli izboriti. Kada bih ja danas rekla stanite, to se ne smije dešavati, svi bi se samo okrenuli, nasmijali i ignorisali- govori Minela Muratspahić, učenica iz Goražda i dodaje da je u ovakvim situacijama veoma teško očekivati podršku od bilo koga.

– Prijatelj bi ti samo mogao pomoći da te razumije. Možda, ako ti je baš dobar prijatelj, da bi se okrenuo protiv takvih osoba, ali tu su problem i nastavnici jer i oni vrše diskriminaciju- smatra Minela.

Forum teatar poseban je umjetnički koncept u kojem publika kroz interakciju sa glumcima može utjecati na sadržaj predstave i kreirati vlastiti kraj djela. Koncept je nastao 1971. godine kako bi se putem teatra razgovaralo o socijalno-političkim pitanjima u lokalnoj zajednici, a i danas se koristi kao snažno sredstvo u uspostavljanju društvenog dijaloga.

Pored Foče i Goražda, predstave će u narednom periodu igrati i u Gradačcu, Odžaku, Kiseljaku i Mostaru, dok će se centralne predstave, na kojima će učestvovati djeca iz različitih škola, održati početkom maja u Sarajevu i Banjaluci.

(Diskriminacija.ba)