Magazin 01.01.2023.

UK RS raspisalo konkurs za nagradu “Kolja Mićević”

ČITANJE: 1 minuta

Udruženje književnika Republike Srpske (UK RS) raspisuje konkurs za dodjelu Međunarodne nagrade za prevođenje poezije “Kolja Mićević”.

Nagrada “Kolja Mićević”, za prevođenje poezije, dodjeljuje se prevodiocu, za životno djelo ili objavljenu knjigu u prethodnoj godini, prevedenu sa stranih jezika na srpski ili sa srpskog na neki strani jezik.

“Prijedloge za Međunarodnu nagradu za prevodilaštvo poezije mogu podnositi izdavači, kulturne institucije, udruženja i pojedinci u periodu od 1. do 20. januara 2023. godine na adresu: Udruženje književnika Republike Srpske, Veselina Masleše br. 20, 78000 Banja Luka”, saopšteno je iz Udruženja.

Dalje objašnjavaju da nagrada “Kolja Mićević” ima međunarodni karakter i za nju mogu konkurisati prevodioci koji prevode sa srpskog ili na srpski jezik, ma gdje živjeli.

“Predlagači uz prijedlog dostavljaju i detaljno obrazloženje, te ukoliko se konkuriše sa prevedenom knjigom, tri primjerka knjige. Nagrada se sastoji od bareljefa lika Kolje Mićevića – rad akademskog vajara Drage Handanovića i novčanog iznosa”, pojasnili su iz Udruženja.

Međunarodna nagrada za prevođenje poezije “Kolja Mićević” laureatu će biti uručena na rođendan našeg velikog prevodioca i pisca, u Banjačluci, 15. februara.

Odluku žirija o dodjeli nagrade “Kolja Mićević” za prevođenje poezije (za životno djelo ili objavljenu knjigu prevoda) UK RS će objaviti na sajtu Udruženja i u medijima.

(N.S)