Magazin 20.09.2016.

Umjetnička instalacija “Misli sloboda: Između danas i sutra”

ČITANJE: 2 minute

Na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, u srijedu 21. septembra, u 20 časova, biće postavljena instalacija američke umjetnice porijeklom iz BiH, Edine Selesković pod nazivom „Misli sloboda: Između danas i sutra“ (Think Freedom: Between Today and Tomorrow).

Ova izložba biće realizovana uz podršku Ambasade SAD u BiH, a u okviru Dana evropske baštine i povodom Međunarodnog dana mira.

Dan evropske baštine se ove godine odvija pod motom „Kulturno nasljeđe i zajednice“. Ova jedinstvena instalacija je izraz savremene umjetnosti u kontekstu očuvanja nasljeđa i nosi snažnu poruku mira i zajedništva povezujući umjetnike, javnost i omladinu kroz kulturno stvaralaštvo.

Projekat “Misli sloboda: Između danas i sutra“ je osmišljen kao instalacija sastavljena od više hiljada stilizovanih ptica izrađenih pojedinačno od metala srebrne boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata. Instalacija ima snažan vizuelni efekat, ali želi izazvati i više od estetskog doživljaja samih skulptura, jer svaki elemenat na svojim krilima nosi rukom pisane poruke mladih iz raznih gradova u kojima je umjetnica gostovala i sa kojima je razgovarala u procesu nastanka projekta. Instalacija povezuje mlade ljude i zajednice prenoseći njihove poruke i misli o slobodi i vizijama budućnosti.

U okviru projekta u MSU Republike Srpske, Edina Selesković će kroz interaktivnu radionicu sa učenicima banjalučke Gimnazije razgovarati o umjetnosti i granicama, slobodi i zajedništvu, a njihove će se poruke naći na na krilima ptica koje će nakon Banjaluke biti predstavljene u Splitu, Zagrebu, Kopenhagenu, Beču i Parizu.

Cilj projekta je da promoviše oblike kreativnog izražavanja direktnim učešćem javnosti i da poveže ljude, tako što će instalacija iznova „nositi“ nove poruke i prenositi misli mladih ljudi spajajući ih kroz univerzalnu snagu umjetnosti.
Na realizaciji projekta u Banjoj Luci učestvovali su studenti Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci sa doc. dr Marinom Radulj, partner projekta je Rotari klub „Gloria“, a generalni pokrovitelj izložbe je Ambasada SAD u BiH.

Autor izložbe Edina Selesković, rođena u Tuzli, a od 1991. godine živi u SAD. Diplomirala je na akademiji u Vašingtonu, na odsjeku skulpture. Njeni radovi do sada su bili izloženi na više od 50 samostalnih i grupnih izložbi u SAD, Aziji i Evropi.