Umjetnost prevazišla jezičku barijeru

trudna prica predstava

Predstavom “Trudna priča” teatra “Komedija” iz Skoplja, rađenoj po tekstu Blagice Sekuloske i u režiji Lidije Dedović, koja je u četvrtak uveče odigrana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), počeo je takmičarski program 20. Teatar festa “Petar Kočić”.

Iako se neposredno pred početak predstave činilo da će u sali ostati dosta upražnjenih mjesta, studenti Akademije umjetnosti i oni kojima je pozorište iskonska potreba ispunili su salu, svjetla su ugašena i magija je mogla da počne.

Kako je nedostatak publike prevaziđen, tako je i nedostatak pažnje, posebno izražen u prvih dvadesetak minuta predstave zbog titla i makedonskog govora na tri različita akcenta, kod onih koji su došli bivao sve manji.

Što je predstava više odmicala, više smo se razumjeli, komentar je koji je publika nakon komada na okruglom stolu upućivala glumcima.

Jelena Žugić, Elizabeta Stefanovska, Eva Skenderovska, Žaklina Petrovska, Valentin Kostadinovski – Tino, Atanas Atanasovski, Žarko Dimoski, Ilija Ilioski, Stole Micov i Edmond Sotir prvi put gostujući u Banjaluci ovdašnjoj publici prenijeli su veseo makedonski duh, te pružili jedan inteligentan humor i vješto upakovanu mješavinu žanrova.

Radnja prati tri makedonske heroine Lenče, Cvetu i Nedu, koje iz tri različita vremena dolaze na kliniku za vještačku oplodnju u 2032. godinu. Sam tekst je aluzija na tri makedonske drame “Makedonska krvava svadba”, “Begalka” i “Crnila”, u kojima glavne protagonistkinje nisu imale djecu, te su u ovoj priči poželjele da ih dobiju.

Kroz odnos prema tradiciji, ne štedeći staro, predstava preispituje političke i moralne vrijednosti novog vremena, čije je oličenje dr Kata. Nju igra Jelena Žugić, ujedno direktor i osnivač teatra “Komedija”.

“Naspram tri djevojke koje imaju želju da ostanu trudne, postoji žena, trostruko starija, i govori da za djecu ima vremena. Kakva ljubav? Ljubav je da sama doktoriraš, sama se zaposliš i sama odlučiš kada ćeš da rađaš. Vjerovatno je to stav savremenog života”, prokomentarisala je svoj lik nakon predstave Žugićeva, ističući da je suštinski ovo jedna ženska predstava koja, u vremenu gdje sve postaje vještačko, upućuje na boljeg čovjeka, društvo, sreću.

Prije ovog komada na sceni “Petar Kočić” u okviru Teatar festa počeo je i Festival monodrame mladog glumca.

Pažnju publike energijom i glasom izvodeći srpske epske pjesme sa Kosmeta izazvala je mlada glumica Đurđa Vukašinović. Ona je u režiji Belinde Božičković i produkciji teatra “Mačak” iz Banjaluke izvela komad “Kosovo, o, čudesa Božjih sudbina”, a glas za istu pozajmio je i Goran Jokić, glumac NP RS.

(Nezavisne)

(FOTO) OPROŠTAJ OD ŠKOLE Mature Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”

Od školovanja i školskih dana oprostili su se učenici Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”. Park “Petar Kočić” je bio pretijesan da pored maturanata ove dvije škole primi roditelje, rodbinu i prijatelje, koji su došli da podijele radost maturanata. Nikola Bundalo, maturant Prirodno-matematičkog smjera rekao je kako mu je i drago ali i žao što

62. DAN NA TRGU KRAJINE “Zločinci i ubice bliži vam se kraj”

Davor Dragičević otac tragično nastradalog mladića Davida Dragičevića po 62. put se obratio sa glavnog banjalučkog Trga. Podsjetio je da mirno i dostojanstveno traži istinu i pravdu, te da od institucija očekuje da uhapse ubice i nalogodavce ubistva njegovog sina. Podrška porodici Dragičević ne prestaje, pa su i danas na Trgu bili kako građani Banjaluke,

PRED SVOJIM NAVIJAČIMA U “BORIKU” Borac u finalu Kupa BiH

Rukometaši banjalučkog Borac M:tela plasirali su se u finale Kupa BiH pošto su savladali Zrinjski. Rival u utakmici za trofej biće im bolji iz meča Bosna Centrotrans – Konjuh. Borac je pred svojim navijačima u “Boriku” savladao Zrinjski rezultatom 21:15 (12:7), a najbolji u pobjedničkom timu bili su Srđan Mijatović, Đorđe Ćelić i Marko Ćeranić

BANJA LUKA OPEN 2018 Banjalučki klinci u bazenu sa prvacima Evrope

Banjaluka je ovog vikenda centar plivačkog sporta jer se po 11. put održava miting “Banjaluka open 2018” na Gradskom olimpijskom bazenu. Banjalučki miting je u kalendaru Svjetske plivačke federacije (FINA), i kao takav predstavlja kvalifikacije za Mediteranske igre, Evropsko juniorsko prvenstvo, Olimpijske igre mladih, a čak i za Svjetsko prvenstvo. Zato se gotovo cijela reprezentacija

Motociklista povrijeđen u centru Banjaluke

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u centru Banjaluke u ulici Nikole Pašića kod pumpe “Krajinapetrol” povrijeđen je motociklista. Hitna pomoć je odvezla povrijeđenog, a još nije poznat stepen njegovih povreda. (SrpskaCafe)

INICIJATIVA GRAĐANA Humanitarno veče za teta Grozdu

Inicijativa građana “Kultura Kulturi” zajedno sa neformalnom grupom “Otpisani entuzijasti” organizuje u nedjelju 27. maja humanitarnu akciju za pomoć ugroženoj porodici Uldrijan sa Starčevice. „Ulaznica“ je bilo kakav prehrambeni proizvod ili sredstvo za higijenu. Druženje će trajati od 19 do 23 časa u baru “Smuggler”, kada će prikupljeni artikli biti direktno prevezeni teta Grozdi. Teta

MOTO FEST Bajkeri uživaju u Banjaluci

Prvi dan Moto Festa prošao je u odličnom raspoloženju i posjeti velikog broja bajkera, ljubitelja dvotočkaša i dobrog zvuka. Program je prema planun počeo stunt vožnjama ispred tvrđave Kastel u kojima su uživali brojni posjetioci. U isto vrijeme na samoj tvđavi Kastel otvoren je Moto sajam na kojem su se predstavili najpoznatiji svjetski moto brendovi