Magazin 10.04.2017.

Upoznajte Catrin Noise, kantautorku iz Banjaluke: Muzika koju stvara je divna

ČITANJE: 6 minuta

Catrin Noise je kantautorka iz Banjaluke koja ove godine obilježava deset godina na muzičkoj sceni.

Iza Catrin Nosie krije se naša sugrađanka Dijana Gajić koja kaže da na nastupima zaista nema inhibicija – pusti sebe s lanca i uživa u pjevanju, za razliku od nekih drugih situacija.

– Osjećam se sigurno i veoma prirodno kad pjevam pred publikom, a ne mogu isto reći za javne govore, gostovanja i slične prilike, rekla je Dijana Gajić u intervuu za Buku.

Catrin Noise autorka pjesama i vokal, ali veoma je značajna i uloga Vlade T. kao autora i producenta na albumu „Out“ i singlu „Remember.“

– Spoj naših muzičkih senzibiliteta iznjedrio je jednu finu triphop, downtempo priču, sa elementima još nekih pravaca, pa ima i electronice, popa i chillouta, kaže Dijana G i dodaje da je ispitivanje svojih granica ključ rasta i razvoja, što se odnosi i na njenu muzičku karijeru.

– Prvo sam počela malo da sviram akustičnu gitaru u osnovnoj školi. Učio me brat. Kako sam naučila da sviram ritam gitaru, tako sam počela da ‘skidam’ akorde omiljenih pjesama i smišljam neke svoje varijacije vokalnih aranžmana. Tek na fakultetu sam se osmjelila da uradim nešto svoje. Kad sam imala nekoliko pjesama, obratila sam se Vladi, s kojim sam nešto već radila, to jest snimala sam vokale za neke njegove pjesme. Tako smo počeli da radimo i na mojim pjesmama, kaže Dijana.

Kažu da su joj uzori svi oni koji stvaraju iskreno.

– Nekad su me najviše privlačili dobri ženski vokali, jer sam uz njih mogla da pjevam, ali s vremenom sam počela da cijenim autore koji nisu instant i nisu ‘fejk’, i to uglavnom u domenu melanholične muzike, triphopa i sličnih pravaca. Ne bih rekla da imam uzore u smislu da želim zvučati poput njih. Samo mi je želja da to što uradim bude iskreno.

Pjesme Catrine Noise govore o promjeni, društvenoj, ličnoj, duhovnoj, sputanostima, a ona kaže da joj društvo neminovno daje podstrek kako promišljanjima tako i emocijama.

– Moj stav prema svijetu i društvu u kojem živim tokom godina se, doduše, promijenio, ali ne mogu reći da me stvarnost nikada ne tišti. Nisam više toliko ljuta, moj kritički odnos prema okolini ne rezultuje osjećajem beznađa, i više se osvrćem za onim što može da me oplemeni nego za onim što dovodi do besplodne frustracije. Nekad mi nije bilo toliko lako sa sobom i stvarima oko mene, danas uživam u susretima od kojih rastem i koji svemu daju smisao. U skladu s tim varira i inspiracija za pjesme. Ali suština većine pjesama jeste u pitanju kako na to gdje sam ja (emotivno, duhovno…) utiče moja okolina, objašnjava Dijana.

Ona ističe da je na našim prostorima teško baviti se muzikom, a to sve zavisi i od ambicija, organizacije i mogućnosti muzičara, finansijskih sredstava, sredine u kojoj se radi. Dijana dodaje da je, kao i kad je riječ o nekim drugim oblastima, prije svega umjetnosti, lakše stvarati u većem centru, jer je tu veća koncentracija muzičara različitih profila, producenata, izdavača, pa i publike.

– Drugačija je i kultura konzumiranja. Više se prati i cijeni kreativni rad, da ne kažem: čak se i plaća. To je paradoks za sebe – napolju se sve plaća, a ovdje date ljudima sve na pladnju, besplatno, i većina se neće zainteresovati ni da posluša/pročita/pogleda, pa razmisli o tome, pa možda nešto novo sazna i osjeti, dobije neku ideju, bude zahvalno što mu je nešto ponuđeno. Vlasnici mnogih kafića i klubova ne smatraju da treba da vas plate, a ako će platiti vaš nastup, to je nerijetko u neskladu s proizvodom koji nudite ili će vam dati, recimo, nekoliko besplatnih pića. Ne stvaramo mi muziku da bismo se napili na svirci (ne svi), kaže Dijana.

Catrin Noise rijetko organizuje javne nastupe, jer posljednjih nekoliko godina nema bend, ali možda će se to promijeniti, jer postoje opcije da nastupa i bez benda, a i druge obaveze i interesi često su u koliziji sa muzikom.

Kada je u pitanju publika Catrine Noise kaže da ima jednu finu bazu vjernih fanova.

– Međutim, ostaje činjenica da mnogi koji inače prate alternativnu scenu još nisu poslušali nijednu pjesmu Catrin Noise. I ne samo CN – nisu uopšte svjesni da imamo dosta veoma dobre muzike, a reći će kako kod nas ništa ne valja, kako smo nazadni. Treba promijeniti tu statistiku. Nemojte odbacivati unaprijed naš proizvod. Ima mnogo nas koji stvaramo baš ovdje, a to što radimo može da parira onome što dolazi iz regiona, ali i onome što nastaje mnogo dalje, kaže naša sagovornica.

Desetogišnjicu muzičkog rada Catrin Noise obilježava tako što daje vizuelni identitet pjesmama sa albuma Out, samostalno objavljenog 2011.

– To su ‘zero budget’ spotovi, namijenjeni tome da odgovaraju nekim novim internetskim platformama. Minimalistički su i zasnivaju se na jednom ključnom motivu. U ‘Cold Weather’ to je jednostavno smjena istih kadrova snimljenih na različitim lokacijama. Zamislili smo da bude statičan ali ‘obojen’ jer pjesma govori o smirivanju, dolasku ‘na svoje’. ‘Our Little Girl’ je posvećena Jasmini, kolegici sa fakulteta koja, nažalost, nije s nama, a s tim nestankom jednog života zaista se nije lako pomiriti. Imam još jednu pjesmu posvećenu njoj. ‘Destiny’ je o stvaranju u sredinama koje stvaralaštvo ne prihvataju ili ne cijene, ističe Dijana Gajić.

Ona kaže da godinama pokušava da opravda takav nazadan odnos prema pojavama koje su savremene i idu u korak s vremenom.

– I opet se vraćam na prethodno rečeno – mnogi ljudi požaliće se na ovu sredinu jer im ne pruža mnogo, žele da odu, odsele se u neku zapadnu zemlju, a pritom uopšte ‘ne konzumiraju’ sve što ta sredina ‘proizvodi’, ne prate, ne podržavaju, ili to rade veoma selektivno, a ima i dosta interesa i sujete, nažalost.

Kada su u pitanju planovi Dijana kaže da joj je teško o tome pričati, ali može da priča o željama.

– Ima tu i do mene, ima do okolnosti. Veoma malo vremena imam za muziku i onda ne mogu ni sebi ni drugima ništa da obećavam i najavljujem. Sve što mogu reći jeste da imam pjesama dovoljno za novi album, ali sigurnije je reći da ću imati gotov singl ove godine, a možda i EP, kaže na kraju razgovora Dijana Gajić čiju muziku možete poslušati pod nazivom Catrine Nosie.

(Buka)