Magazin 28.07.2016.

Urbano povrtarstvo: Začini na balkonu ukras i hrana

ČITANJE: 3 minute

Brojne gradske balkone u Republici Srpskoj, umjesto cvijeća, krase saksije začinskog bilja.

Oni koji su surfinije, pelagonije i karanfile zamijenili bosiljkom, ruzmarinom, origanom ili mentom kažu da, osim za ukras, svježe začine koriste u svakodnevnom pripremanju jela.

Među ljubiteljima takozvanog balkonskog povrtarstva je i Banjalučanka Tatjana Suhajček, koja na svojoj terasi uzgaja začine, ljekovito bilje, ali i povrće.

– Uzgajajući povrtnice, shvatila sam da se na vrlo maloj površini može dobiti dosta hrane, samo se taj prostor treba dobro organizovati. Ukoliko nemate mogućnosti da na nekom otvorenom prostoru napravite baštu ili da postavite plastenik, a imate balkon ili neku verandu, možete sebi uzgojiti skoro sve što biste uzgajali u bašti ili plasteniku – kaže Suhajček.

Ona ističe da za ovu vrstu hobija ne treba mnogo novca, te da se za malo ulaganja može dobiti prava mala raznovrsna bašta.

– Da bi uzgojili što više povrća na balkonu dobro bi bilo da je bar jedan njegov dio dovoljno osunčan – savjetuje Tatjana.

Da je uzgoj povrtarskih vrsta, začinskih i ljekovitih biljaka u posljednje vrijeme sve popularniji, potvrdio je i Igor Šurlan, diplomirani inženjer poljoprivrede i stručno lice u Poljoprivrednoj apoteci „Tržnica“ Banjaluka.

– Najčešće se prodaje peršun liščar, celer liščar, rukola, maslačak, paradajz sorte „šeri“, ljute papričice i feferoni. Od začinskih biljaka najtraženiji su bosiljak, origano, luk vlasac, kopar, dok su od ljekovitih biljaka najprodavanija sjemena stevije, mente, kadulje, matičnjaka i timijana – pojašnjava Šurlan.

Dodaje da se kupci najčešće odlučuju na kupovinu kesica sjemena proizvođača „Green Garden Standard“, koje koštaju 0.90 KM po komadu. Za uzgoj biljaka na balkonu, pored dobre volje, strpljenja i velike želje da se proizvede nešto svoje, treba i malo znanja i spretnosti. Potrebno je kvalitetno sjeme ili rasad, zemlja, gnojivo, posude za uzgoj i sredstva za zaštitu.

– Sve više se traže organska gnojiva, ali i rješenja u zaštiti biljaka na prirodnoj, odnosno organskoj zaštiti. Što se tiče izbora gnojiva, to više nije problem, jer sada ima mnogo proizvođača i distributera – ističe Šurlan.

Za manje saksije, odnosno, posude za uzgoj biljaka na balkonu potrebno je izdvojiti od 0,60 do 2 KM, dok je cijena većih saksija i žardinjera od dve do šest maraka po komadu.

Najviše sjemena iz Srbije i Italije

Prema riječima portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića, u BiH je za prvih šest mjeseci ove godine uvezeno sjemena povrća, šumskog i začinskog bilja u vrijednosti većoj od 4 miliona KM, dok je vrijednost uvoza u istom periodu prošle godine bila oko 3,9 miliona KM. Ovi artikli najviše su se uvozili iz Italije i Srbije.

– Izvoz je od početka ove godine bio vrijedan oko 16.200 KM – kaže Kovačević.

(EuroBlic)