Magazin 31.05.2017.

Uspjeh studenata banjalučke Akademije umjetnosti: Vimasa i Dalton odsvirali zlatne note

ČITANJE: 2 minute

Talenat i posvećenost budućoj profesiji kod studenata banjalučke Akademije umjetnosti iz klase profesorice Biljane Jašić-Radovanović i asistentkinje Marije Pilipović prepoznao je i žiri četvrtog Internacionalnog festivala “Donne in musica ” u Kragujevcu, pa su se dva kamerna ansambla “Vimasa” i “Dalton” kući vratila sa dvije prve nagrade.

Ansambl “Vimasa”, u sastavu Renata Vidović – klarinet, Srna Majar – viola i Nataša Savić – klavir, osvojio je I1 nagradu i kao najboljeplasiranom kamernom ansamblu žiri im je dodijelio laureat. Trio u “Daltonu”, u sastavu Deana Simić – flauta, Arpad Feher – violina i Slaviša Đurić, osvojio je I3 nagradu.

Već je poznato da studenti Biljane Jašić-Radovanović imaju mnogo osvojenih nagrada, ali profesorica smatra da je ipak najvažnije da njihovo studiranje bude ozbiljno, temeljno, predano, te da što više nastupaju.

– Srećna sam zbog uspjeha mojih studenata. Rezultati na takmičenjima im daju podsticaj da rade više i bolje. Bitno je i izaći iz svoje sredine, upoznati kolege iz drugih mjesta, uspostaviti nove kontakte i nastupiti u koncertnim salama van svog grada – ističe ona.

Posebno je raduje kada njeni studenti sviraju što više programa na solidnom nivou i teže ka tome da stalno napreduju. – Kada pokažu interesovanje za ovakav rad, onda se i odlučimo za odlazak na takmičenje. Izaberemo program i intenziviramo pripreme, u smislu da studenti imaju mnogo više časova sa profesorom pored redovnih časova – objasnila je ona i dodala da su instrumenti spremni za sljedeće takmičenje koje će biti održano 11. juna u Makedoniji.

Takmičenje u Kragujevcu bilo je od velikog značaja za trio “Dalton”, koji je osnovan ove školske godine.

– Bio nam je veliki izazov uskladiti se kao trio i funkcionisati kao jedno. Ovaj program smo spremali uz veliki trud i rad, i sa velikim elanom i željom da, iako smo tako kratko zajedno, izađemo spremni na takmičenje i pokažemo se u najboljem svjetlu. Drago nam je da se naš trud isplatio i da smo uspjeli uz pomoć profesorice Biljane Jašić-Radovanović i asistentkinje Marije Pilipović ostvariti naš i njihov cilj i osvojiti prvo mjestu – naglasila je flauteta Deana Simić.

Ovakve prilike za njih kao studente su dragocjene.

– Stičemo veća iskustva i stavljamo se u razne situacije u kojima se moramo brzo snalaziti i prilagođavati raznim salama i mjestima u kojima sviramo. Sa svakim ovakvim iskustvom mi napredujemo i idemo stepenicu po stepenicu sigurnim korakom naprijed. Mnogo nam znači ovo priznanje, jer je to pravo mjerilo našeg truda i rada i daje nam samo vjetar u leđa da idemo dalje, trudimo se i napredujemo – objašnjava Simićeva.

(glassrpske.com)