Vijesti 04.03.2019.

USPORENO DO NOVE KANALIZACIJE Nedostatak sistema za odvod otpadnih voda teško rješiv problem Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Do kraja 2022. gradske vlasti planiraju da povećaju broj korisnika kanalizacione mreže za 20 odsto što bi predstavljalo lagani napredak u odnosu na trenutnu situaciju u Banjaluci.

Za dobar dio Banjalučana kanalizaciona mreža je misaona imenica i to potvrđuju i zvanični podaci Grada Banjaluka. Njihove procjene kažu da 40 odsto urbanog dijela grada nije pokriveno ovom mrežom dok na teritoriji ruralnog područja grada uopšte ne postoje izgrađeni kanalizacioni sistemi.

Dugoročni plan za rješavanje ovog problema je obuhvaćen u Strategiji razvoja Banjaluke od 2018. do 2027, koja predviđa izgradnju pojedinačnih kanalizacionih sistema za prikupljanje otpadnih voda, u većim naseljenim mjestima. Za sada je Grad napravio financijski plan za realizaciju ovog pitanja do 2022, koji predviđa ulaganje malo više od 5 miliona KM.

Tim sredstvima bi trebala biti pokrivena izrada investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže u pet gradskih naselja, odobrena od strane Gradske uprave.

– Do kraja 2022. godine bi trebalo biti izgrađeno 5,3 kilometara glavnog kolektora i 3,6  sekundarnog, a u te radove bi trebalo biti uloženo 1,4 miliona KM čime bi bio povećan broj korisnika kanalizacione mreže za najmanje 10 odsto. U izgradnju 3,5 kilometra sekundarne kanalizacione mreže bi trebalo biti investirano milion i po KM čime bi se do kraja 2022. godine povećao broj korisnika za još 10 odsto – navedeno je u ovom dokumentu.

U tom vremenskom periodu bi trebala biti obezbijeđena i investiciono-tehnička dokumentacija za izgradnju centralnog gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ili više rejonskih postrojenja za naselja kao što su Česma, Starčevica, Drakulić, Ada, Priječani i drugi. U taj dio posla bi trebalo biti uloženo milion i po KM.

Prema podacima Grada, u proteklih pet godina u javni kanalizacioni sistem uloženo je 15,6 miliona KM i izgrađeno 28,6 kilometara nove  mreže.

Postojeći kanalizacioni sistem u Banjaluci datira od 1912. kada je rađen mješoviti tip kanalizacije, tako da je u užem dijelu centra grada ostao ovaj sistem. Tek poslije zemljotresa se naglo razvila kanalizaciona mreža u gradu, kad je izgrađeno oko 70 kilometara mreže mješovitog tipa. Od 80-ih godina do danas traje izgradnja separatnog sistema.

Banjaluka nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a ni privredni subjekti nemaju predtretman odgovarajućih industrijskih voda, što utiče na zagađenje rijeka. Postoji samo jedno manje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Zeleni vir.

(Srpskainfo)