Magazin 11.08.2016.

Večeras pljušti kiša meteora – Perseidi

ČITANJE: 1 minuta

Zaljubljenici u svemir i zvijezde i iz Hrvatske će u noći s četvrtka na petak moći gledati, uz uslov da nebo bude vedro, spektakularnu kišu meteora – Perzeida, koja će poslije 130 godina svojim sjajem proparati nebo i Zemljanima prirediti nezaboravnu predstavu.

Voditelj Planetarija Tehničkog muzeja grada Zagreba prof. Ante Radonić rekao je Hini da prolazak Perzeida nije unaprijed predvidiv, te se ne može točno znati kada će ih biti najviše, ali se može reći da su noći s četvrtka na petak te u nešto manjem intenzitetu s petka na subotu, najbolje za promatranje meteora.

Perzeidi su meteorski roj kojemu je radijant-prividni izvor u sazviježđu Perzeju. Traje dvadesetak dana, a najveći intenzitet učestalosti je 12. kolovoza. Javlja se kada Zemlja na svojoj orbiti prolazi kroz oblak čestica nastalih raspadom kometa.

Ove je godine Jupiter svojom gravitacijom privukao oblak meteora, pa se u noći s četvrtka na petak očekuje rijedak maksimum, a predviđa se da bi mogao biti najljepši u posljednjih dvadesetak godina.

Nakon zalaska Mjeseca, u petak pred jutro, bi se trebalo vidjeti oko 200 meteora na sat, dok će se s petka na subotu moći vidjeti uobičajeni godišnji maksimum.

Predviđa se da će uslovi za gledanje u Hrvatskoj biti povoljni, a gledanje se preporučuje nakon ponoći. No ipak se mora pobjeći dalje od gradova tj.’zagađenja svjetlom’.

„Druga polovina noći je bolja za promatranje, a pojava se prati golim okom te je bitno da imamo pogled otvoren na sve strane“, kazao je Radonić.

Pojasnio je da postoji mnogo meteorskih rojeva, ali je ovaj tzv. ljetni roj koji dolazi iz zviježđa Perzej najpoznatiji.

(N1)