Magazin 20.07.2016.

Večeras u Banjaluci: Više stotina “pokemonaca” u lovu na džepna čudovišta

ČITANJE: 2 minute

Lovci na pokemone će večeras od 19 časova u parku “Mladen Stojanović” pokrenuti hajku kakvu Banjaluka ne pamti decenijama.

Meta su Džepna čudovišta, kako ih je još 1996. nazvao njihov tvorac, Japanac Satoši Tajiri.

Pokemon Go je prva igrica tog tipa, mješavine realnosti i virtuelnog svijeta, koja je natjerala ljude da izađu iz svojih kuća, da se više kreću i sklapaju nova poznanstva, izazivajući pravu “pokemon maniju”. Pri tome je očigledno nevažno što su ta poznanstva površna i svode se samo na priču o tamo nekim simpatičnim đavolčićima, kojih ima više stotina i biće ih sve više.

Srž igre zapravo je kompleksniji problem i predstavlja bijeg od realnosti, u kojem budući ovisnici više ne brinu o porodičnim i poslovnim obavezama, ali ni o vlastitoj bezbjednosti, pa se dešava da izazovu sudare, zakasne na posao, zaborave da odu po dijete u vrtić, padnu niz stepenice ili čak ušetaju u minska polja!

Igra važnija od života prijeti da postane društveni problem, ali i fenomen. Pokemoni bi mogli uspjeti u onome što nijedan sindikat i organizator protesta ili kontraprotesta nije uspio. Oni bi mogli da uspiju u onome što nijedan udar na džep građana nije mogao. Pokemoni bi mogli da okupe i ujedine masu!

„Lovci“, međutim, ne razmišljaju o nagradi, jer nagrade i nema u klasičnom smislu. Oni se hvale pričom o “avanturi”, kako u lovu na pokemone – zamislite – odlaze u različite dijelove grada, koje inače, zbog svakodnevne borbe za život u tamnom vilajetu, sjedenja pred televizorom ili gluvarenja u kafićima, ne bi stigli da posjete.

pokemon go banjaluka

Međusobno se raspoznaju po ukočenom pogledu u ekran telefona dok stoje kao ukopani, a prolaznike sa strane neodoljivo podsjećaju na zombije.

Biće zanimljivo večeras u Banjaluci vidjeti dokle će ovi “ovisnici” o mlitavom adrenalinu biti spremni da idu ako im softver postavi pokemona u zgradu Gradske uprave, ženski toalet, nasred prometne raskrsnice ili u kanjon Vrbasa.

Možda će ih prethodno otrijezniti natpis grafitomana iz Revolta BL, anonimne podsvjesti stanovnika grada na Vrbasu, koji ih od juče čeka u parku: „Pokemon idioti, jadna je majka i zemlja čija ste vi djeca!“

Možda će se, vođeni “zakonima rulje”, utopiti u gomilu i tada shvatiti da im, kao jedinkama, život nije ništa bolji nego što je bio posljednjih godina.

Možda će, kao vrhunac “bunta” protiv vlastitog monotonog života, odlučiti da sljedeću hajku organizuju na dan referenduma, lokalnih izbora ili na partnerov rođendan.

Možda…

Jedno je ipak sigurno – Banjaluka nakon večerašnjeg ludila više nikad neće biti ista.

(blic.rs)