Magazin 09.01.2023.

“Velika nagrada Ivo Andrić” uručena Maksimoviću i Vodolazkinu

ČITANJE: 2 minute

U Andrićevom institutu u Andrićgradu večeras je uručena “Velika nagrada Ivo Andrić” srpskom pjesniku Miroslavu Maksimoviću za životno djelo, a ruskom piscu Јevgeniju Vodolazkinu za najbolji roman “Brizbejn”.

Ovu odluku donio je žiri u sastavu Slađana Ilić, Milo Lompar i Želidrag Nikčević.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Pero Simić uručio je Vodolazkinu i Orden časti sa zlatnim zracima.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da je pri nastanku ovog instituta ideja bila da na ovaj prostor dolaze veliki književnici, poput Petera Handkea i drugih velikana.

– Svi pišu, ali veliki piscu se izdvajaju, ne samo izborom teme, nego i svojom formom – napomenuo je Kusturica.

On je istakao da je srećno rješenje da Vodolazkin dobije nagradu za najbolji roman, a da Maksimovićeva nagrada predstavlja, prije svega, duhovnu dobit.

Miroslav Maksimović jedan je od vodećih srpskih pjesnika čija su djela prevođena na mnoge jezike, a dobitnik je najcjenjenijih srpskih književnih nagrada. Autor je 11 zbirki poezije i dvije knjige eseja, a rođen je u Njegoševu 26. maja 1946. godine.

Najvažnije Maksimovićeve zbirke su “Spavač pod upijačem”, “Menjači”, “1972”, “Soneti o životnim radostima i teškoćama”, “55 soneta o životnim radostima i teškoćama”, “Nebo”, “Izabrane pesme”, “Beogradske pesme”, “77 soneta o životnim radostima i teškoćama”.

Јevgenij Vodolazkin je ruski naučnik i prozni pisac. Rođen je u Kijevu 21. februara 1964. godine.

Diplomirao je na Filološkom odsjeku Kijevskog univerziteta 1986. godine. Njegove knjige se čitaju širom svijeta. Objavljene su na 34 jezika.

Napisao je romane “Otmica Evrope” 2005. godine, “Solovjov i Larionov” 2009, “Lavr” 2013. godine, “Avijatičar” 2016, “Brizbejn” 2018, “Opravdanje ostrva” 2020, te “Čagin” 2022. godine.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja za prozna djela. Živi u Sankt Peterburgu.

“Velika nagrada Ivo Andrić” dodjeljuje se od 2015. godine, kada su nagrađeni Matija Bećković i Vladimir Kecmanović, a nakon njih laureati su bili Dušan Kovačević, Zahar Prilepin, Јu Hua, Bora Đorđević, Goran Petrović, Rajko Petrov Nogo, Dragoslav Mihailović, Guzelj Јahina, Milovan Danojlić i Peter Handke, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: Andrićgrad