Magazin 08.09.2016.

Veliko interesovanje za koncerte etno-grupe Trag u SAD-u

ČITANJE: 2 minute

Poslije mnogobrojnih turneja po cijeloj Evropi članovi Etno-grupe “Trag” iz Banjaluke spremaju se za značajnu turneju u Sjedinjenim Američkim Državama, na koju kreću za samo nekoliko dana, 16. septembra.

Umjetnici koji svojim glasovima i notama njeguju tradicionalnu muziku, donoseći je kroz savremene forme i izraze, do 2. oktobra održaće sedam koncerata u najznačajnijim gradovima i kulturnim centrima istočnog i centralnog dijela SAD. Turneju će otvoriti 19. septembra koncertom u Filadelfiji. Publika u Patersonu, Njujorku, Akronu, Vašingtonu i Čikagu takođe će imati priliku da čuje srpsku pjesmu.

Zanimljivo je napomenuti da ćemo 22. septembra u poznatom “Vinedžard theatre” u Njujorku održati humanitarni koncert za izgorjelu crkvu Svetog Save na Menhetnu – rekla je umjetnički rukovodilac “Traga” Valentina Milekić.

Publika je, ponosno priča, već pokazala veliko interesovanje za koncerte “Traga”, pa su karte za neke od koncerata već rezervisane.

Veliki dio koncerata organizovan je pod pokroviteljstvom i sa blagoslovom Srpske pravoslavne crkve, ali su se u organizaciju uključili i mnogi entuzijasti, udruženja i radnici u oblasti kulture iz dijaspore koji su u ovom vidjeli način ne samo da naše ljude u Americi podsjete na važnost zdravog odnosa prema tradiciji, već i da Amerikancima predstave kulturu i baštinu našeg naroda – dodaje ona.

Američkoj publici “Trag” će se predstaviti muzikom sa oba albuma, “Zvuci Balkana” i “Zavještanje”, kao i novim pjesmama na kojima su radili u prethodne dvije godine.

Za 13 godina rada “Trag” je održao više od 500 koncerata u zemlji i inostranstvu. Nakon pobjede na prestižnom ruskom muzičkom festivalu “Zvučit Moskva” počela je veoma intenzivna saradnja sa Rusijom, pa su u proteklih šest godina održali nekoliko desetina koncerata u najznačajnijim kulturnim centrima Moskve, Petrograda i Slavjanska na Kubani. Ostvarili su i zanimljivu saradnju sa režiserom Emirom Kusturicom na projektima pank opera “Dom za vješanje” i filmski festival “Kustendrof”. Sarađivali su i na pripremi muzike za dokumentarne filmove kakvi su “Dah života” Snježane Brezo, kao i “Stupovi duhovnosti” Mire Lolić-Močević, te na mnogim drugim značajnim projektima iz oblasti kulture.

“Dani Srpske u Srbiji”

Valentina Milekić je i autor scenarija i muzički urednik svečane akademije u okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”. Publika će imati priliku da vidi i čuje zanimljiv muzičko-scenski program pod nazivom “Zavještanje” kada će se predstaviti grupa “Trag”, Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, gudački kvartet “Palladio”, glumci Narodnog pozorišta RS Radenka Ševa i Goran Jokić, glumci studentskog pozorišta, Kristina Ivanović, i solisti KUD-a “Slavko Mandić”.

(Glas Srpske)