Magazin 29.06.2016.

(VIDEO) Banjalučani nemaju vremena za pozorište?

ČITANJE: 2 minute

U ljetnom periodu Narodno pozorište Republike Srpske pravi manju pauzu i vrijedno sprema repertoar za oktobar. Ekipa Elta TV se raspitala kakve novine nas očekuju u pozorištu ali i koliko naši sugrađani gledaju predstave.

Na naše pitanje da li posjećuju Narodno pozorište, većina građana Banjaluke koje smo sreli je odgovorila negativno. Razlozi su različiti. Najviše kažu da nemaju vremena ili da jednostavno zaborave. I oni koju su potvrdili da idu, nisu se mogli sjetiti naziva posljednje predstave koju su gledali niti nabrojati jednu koja im je ostavila utisak. Sve je to potvrdilo da je umjetnost , bar što se tiče pozorišne, potpuno zanemarena.

Sa druge strane iz Uprave pozorišta drugačija priča. Zadovoljni su posjetom. Prema riječima direktora, za predstavu se često traži mjesto više. Priča sa ulice grada i ona iza vrata pozorišta se ne poklapaju, ali direktor naglašava da svaka predstava ima svoju publiku i da je važan kvalitet.

– Narodno pozorište i ja smo prezadovoljni odzivom publike, to je najvrednije u pozorištu Republike Srpske – rekao je direktor Narodnog pozorišta RS, Nenad Novaković.

Iz uprave Narodnog pozorišta su nam rekli da se predstava “Sinovi umiru prvi” posebno izdvojila po gledanosti i doživjela uspjeh. O tome svjedoči i prva nagrada na Teatar festu u Doboju.

Iz pozorišta su dodali da će se buduće predstave baviti više gorućom temtikom. Njima se mora ukazivati na aktuelne probleme i skretati pažnja koliko je moguće.

– Mislim da pozorište mora da čačka i da čeprka po onim temama koje su goruće i da pokušava sa jedno ozbiljno umjetničke instance da ukazuje na sve one probleme i one stvari koje se tiču čovjeka – kaže Novaković.

Narodno pozorište Republike Spske u ljetnom periodu pravi pauzu, ali se tu se njihov rad ne zaustavlja. Vrijedno spremaju repertoar za oktobar, kada su najavili i gostovanje u Francuskoj. Ovo ljeto će pozorište obilježiti i 100 godina od smrti Petra Kočića.

(Elta TV)