Magazin 08.10.2016.

(VIDEO) Jesen kulture u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

I ove jeseni grad na Vrbasu može da se pohvali zanimljivim i raznolikim kulturnim programom. Pred nama su festivali, zanimljivi filmovi i izložbe.

Početak jeseni u Banjaluci, i ove godine je u znaku kulture. Pozorišta, muzeji i ostale kulturne institucije vrijedno rade kako bi Banjalučanima tmurne i kišne jesenje dane upotpunili različitim događajima i manifestacijama. Posebno vrijedno rade pozorišni radnici koji za neredni period pripremaju dva festivala. Zaposlene u Dječijem pozorištu RS zatekli smo u posljednjim pripremama za XV Medjunarodni festival pozorišta za djecu. Festival počinje osmog oktobra i traje do 14.

– Sutra mi otvaramo premijerom „Mačak u čizmama“. Već u nedjelju gostuje argentinski teatar koji će imati dva termina. A već ponedjeljak, utorak, srijeda i četvrtak, svaki dan se igraju po dvije ili tri predstave, rekao je direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević.

Pripreme traju i u Gradskom pozorištu Jazavaca, gdje će se od 22. do 28. oktobra održati Međunarodni festival mladog glumca ZAPLET 08. I oni će svoj festival otvoriti premijerom domaće predstave.

– Imaćemo šest predstava iz regiona, kao i našu predstavu „Malo blago“ sa kojom otvaramo ovogodišnji festival. „Malo blago“, režija Slađana Kilibarda. Igraju Nataša Ivančević, Slađana Zrnić i ja – kazala je glumica Belinda Božičković.

Za ljubitelje dobre knjige dobre vijesti stižu iz Multiplexa Palas. Narednih nedjelja očekuju nas premijere dva filmska ostvarenja bazirana na književnim djelima.

– Repertoar se mijenja svakog četvrtka što vaša publika dobro zna. Izdvojiću dvije dapatacije. „Djevojka u vozu“ koja je na našem reprtoaru od četvrtka 13. okrobra i dugoočekivani „Inferno“ . Zaista Den Braun je popularan. Mnogo ljudi iščekuje ovaj film. Tom Henks je i dalje u glavnoj ulozi i mi ga jako volimo. Tako da te dvije adaptacije će svakako biti interesantbe banjalučkoj publici – dodala je portparol Multiplexa Palas Marina Popović.

Ljubitelji nekih prošlih vremena u Muzeju Republike Srpske mogu uživati u izložbi „Doba Viteštva –oružje i oklopi srednjovjekovnih ratn“. Ona donosi 25 eksponata među kojima su koplja, mačevi i buzdovani. Muzej, takođe, od 10. do 16. oktobra, organizuje reviju arheološkog filma u sklopu koje će ove godine biti prikazano 19 filmova.

U muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske moežete pogledati izložbu „Fragmenti vremena“ Marije Dragojlović. Bez obzira za koji od naših prijedloga se odlučite važno je da se uključite i uživate u kulturi, te svakako budete dio jeseni koja će ove godien biti u znaku kulture.

(Elta TV)