Magazin 10.04.2017.

(VIDEO) Koliko košta praznična trpeza?

ČITANJE: 2 minute

Jaja, sir, šunka te kolači, neizostavni su dijelovi vaskršnjih trpeza. Jaja koštaju 25 feninga po komadu, svježi sir četiri marke, a cijena mesa kreće se od 8 do 20 maraka za kilogram. Svaki praznik, dodatni je udar na kućni budžet, a cijene su iz godine u godinu, sve veće i veće.

Po računici kupaca sa Zelene pijace, da bi se sve ovo obezbjedilo za četveročlanu porodicu, ali i goste, potrebno je izdvojiti od 100 pa i do 500 konvertibilnih maraka.

Predprazničnim pazarima nisu zadovoljni ni sami trgovci. Tvrde da je mušterija sve manje te da je zarada u odnosu na prošlu godinu prepolovljena iako su cijene domaćih proizvoda, kako kažu, zaista minimalne.

– Prodaja se nije povećala. Ne nema narod para. U odnosu na prošlu, 50 odsto manje. Predhodne su godine stvarno bile rodnije. Sad je slabije ali šta ćeš. Et’ sad ništa da kažeš. Lani u ova doba ne možeš nabaviti robe, sve ode, a sad ništa. Svaka godina je sve teže i teže. Manje i manje se prodaje, nema narod para – kažu sagovornci za ELTA TV

Po staroj narodnoj, “svako će se pokriti koliko je dug” te će tako i vaskršnje trpeze zavisiti
isključivo od od dubine džepa svakog pojedinca. Ono što se dalo naslutiti iz razgovora sa ljudima je da će svakako praznična trpeza u većini domova biti nešto skromnija u odnosu na predhodne godine.

Ove godine, najradosniji praznik, Vaskrs, hrišćani, odnosno pravoslavci i rimokatolici proslaviće istog datuma. Na svakoj trpezi, neizostavno će se naći šarena jaja, a ono što je mnogo važnije od onoga što će se naći na stolu je da se porodice okupe.

(BLportal)