Magazin 25.04.2017.

(VIDEO) Poezija na krovu biblioteke

ČITANJE: 1 minuta

U srijedu 26. aprila Narodna i univerzitetska biblioteka RS obilježava Dan biblioteke, kao i Dan knjige i autorskih prava, uz neka veoma zanimljiva dešavanja.

U 12 časova održaće se takmičenje učenika srednjih škola “Složi stih” u kojem će učenici biti podijeljeni u pet timova iz pet srednjih škola, sa po dva učesnika iz svake škole.

Njihov zadatak biće da u petnest minuta  od naslova knjiga iz bibliotečkog fonda pokušaju da slože što bolji stih, koje će biti ocijenjen od strane stručnog žirija. Svi učesnici biće nagrađeni, a najbolji će dobiti i posebnu nagradu.

Za 19 časova zakazano je otvaranje bibliotečke terase “Mačka na usijanom limenom krovu”, uz muziku Gorana Štrkića, nakon čega će uslijediti Po(v)ezivanje – veče otvorenog mikrofona i poetskog druženja, gdje će svako ko je zainteresovan moći da dođe i čita svoje ili bilo čije druge radove.

Iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS navode da je u planu kontinuirano održavanje programa za mlade na terasi tokom proljetnjeg i ljetnjeg perioda, ko i da su otvoreni za saradnju i prijedloge mladih ljudi u osmišljavanju budućih programa na terasi biblioteke u skladu sa njihovim interesovanjima i potrebama.

U avgustu prošle godine na terasi NUB RS održan je “Krov fest”, na kome je, između ostalih, nastupio i mladi pijanista Nikola Kašaš iz Zrenjanina.

Poslušajte kompoziciju “Gymnopedie no. 1” Erika Satija koju je Kašaš tom prilikom izveo na krovu banjalučke biblioteke…

(Mondo)