Magazin 17.03.2017.

(VIDEO) Robinovi Hudovi: Mi smo banjalučka scena!

ČITANJE: 4 minute

Tvrdnja iz naslova možda vam zvuči neskromno, ali Robinovi Hudovi ZAISTA jesu jedan od najinteresantnijih i najintrigantnijih bendova koji su se zadnjih godina pojavili u Banjaluci, pa i šire. MONDO vam donosi priču o njima…

Svoje prvo veliko pojavljivanje pred publikom Robinovi Hudovi su imali 2014. godine na banjalučkom Demofestu, kada su posjetioci ovog festivala ostali zabezeknuti “sumanutim” performansom i količinom energije koju je bend isijavao.

Frontmen, koji sebe naziva Veliki Todor, skakao je, urlao svoju filozofsku poeziju, izvodio “silovanje bine”, i još koješta, za to vrijeme maskirani član “prašio” je bjesomučno po teniskom reketu, dok su ostala trojica muzičara besprekorno izvodili svoju verziju eksperimentalne psihodelije i jazz panka, upakovane u precizne i neparne ritmove.

Zabezeknutost kod publike na kraju nastupa te godine na Demofestu prerasla je u opštu euforiju!

Od tada, pa do danas bend vrijedno radi, probava dva puta sedmično “kod Brke”, održava sjajne koncerte, snima sve bolje i bolje pjesme i spotove, i sprema se za nove velike poduhvate.

robinovi hudovi

Ovih dana Robinovi Hudovi izdali su svoj najnoviji spot i singl “Oprosti mi, ali nisam nekrofil”, a raekcije njihove brzo narastajuće baze fanova su više nego odlične – svi se slažu da je u pitanju još jedno u nizu remek djela grupe.

To je razlog da se malo bolje upoznamo sa njihovim stvaralaštvom. Na početku razgovora za MONDO zamolili smo Hudove da nam kažu kada su nastali, i otkriju još ponešto o sebi.

“I bi veče i bi jutro, dan 26. septembar 2011. Stvori Veliki Todor Robinove Hudove! Tada smo imali samo po 15 – 16 godina, a danas svi članovi benda studiraju: Veliki Todor novinarstvo i komunikologiju, Nebojša Bojić elektrotehniku, David Živković informatiku, Dejan Kuzmanović matematiku, a Luka Zmaj medicinu. Ne pokoravamo se žanrovima, ali svaki možemo da ukrotimo”, pričaju Robinovi Hudovi..

Kada ne sviraju, Veliki Todor je u domenu poezije i filozofije, Nebojša Bojić se bavi vojnim kolekcionarstvom, David Živković troši Jelićevu stipendiju, Dejan Kuzmanović trenira kung fu, a Luka Zmaj “baca fapas”.

Osim što su im pjesme veoma neobične i spotovi su im interesantni i odlični… Pitali smo ih ko osmišljava i pravi spotove i koliki su im budžeti za snimanje.

“Kao i svaki drugi aspekt stvaralaštva benda do sada, i spotove smo radili sami, uz pomoć naših drugara iz djetinjstva koje smatramo dijelom kolektiva. Za sad su svi spotovi bili ‘bezbudžetni’, a s vremenom ćemo početi i za njih da se žrtvujemo, jer umjetnost nam je dala sve, zato je naša dužnost da joj sve i uzvratimo.”

Da li je vaš najnovija pjesma “Oprosti mi, ali nisam nekrofil” nekome konkretno posvećena?

“Posvećena je svim ‘ženama’ koje usljed globalnog imperijalizma zaboravljaju na svoju praiskonsku bit koja ženu čini jedinstvenom i neponovljivom.”

Na Demofestu 2014. godine izveli ste prilično šokantan i efektan performans, publika vas je sa stejdža ispratila ovacijama… Možete li da nam prokomentarišete taj nastup?

“Svaki naš performans je duhovni ritual. Ono što nam se svidjelo na Demofestu su velika bina i velika publika, jer harizma je energija koja se reflektuje, a što je više života ispred bine, više je života i na bini.”

Kakvo je vaše mišljenje o banjalučkoj muzičkoj sceni? Čini nam se da se držite malo po strani, dok mediji već neko vrijeme vrte manje više ista imena… Koji banjalučki bend vam se dopada?

“Mi smo banjalučka scena. Mi nam se dopadamo sa scene, i još par bendova, npr. ‘Kartofel Osvetnik’ i ‘Bibop i Rokstedi'”, odgovaraju samouvjereno Robinovi Hudovi!

Na kraju razgovora za MONDO pitali smo ih šta možemo očekivati od benda u budućnosti?

“U 2017. očekujte naš prvi album. Objavljivaćemo pjesmu po pjesmu, i na kraju to sve ‘upakovati’ u album, jer digitalna era nas vraća u doba singlica.

Što se tiče koncerata, sviraćemo 1. aprila u KSB-u, zajedno sa bendom Mortal Kombat. Dakle, 1. april, Klub Studenata Banjaluka, Mortal Kombat i Robinovi Hudovi! Ne bojte se smrtnici, Veliki Todor paziće na vas!”

Nema šta, eto odlične prilike da se publika uvjeri da li su zaista, kako neki tvrde, Robinovi Hudovi “najbolji banjalučki bend svih vremena”, ili su možda samo sjajni…

(mondo)