Magazin 30.03.2016.

(VIDEO) Smajlović za NEZAVISNE: Vjerujem da postoje načini da napravimo Operu u Banjaluci

ČITANJE: 4 minute
SMAJLOVIC
Razvijati opersku umjetnost u sredini koja nema ni adekvatan prostor za njeno izvođenje, a ni dovoljno sluha nije nimalo jednostavno.

Zna to i sopranistkinja Albina Smajlović, ali da ni ona, poput još nekih njenih kolega ne odustaje pokazuju i koncerti koje sve češće organizuju.

Jedan takav pod nazivom “Veče operskih arija” biće održan u četvrtak, s početkom u 20 časova, u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor, a neke od najljepših operskih arija izvodiće upravo Smajlovićeva, uz klavirsku pratnju Dunje Marković.

Smajlovićeva je domaćoj publici poznata kako po solističkim nastupima, tako i po djelovanju u Udruženju pjevača operske muzike “Figaro”.

Do sada je nastupala u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, brojnim gradovima BiH, ali i na takmičenju operskih pjevača “Gian Battista Viotti” u Italiji.

Pred sutrašnji koncert Smajlovićeva, koja je prepoznatljiva po raskošnom glasu i jedinstvenom izražaju na sceni, u intervjuu za “Nezavisne” priča da je neophodna veća podrška operskim pjevačima, te napominje kako bi trebalo edukovati publiku.

NN: Nije prvi put da nastupate uz pratnju Dunje Marković u prostoru Banskog dvora. Ipak, kakva su očekivanja pred sutrašnji koncert?

SMAJLOVIĆ: Uvijek najveća očekivanja Dunja i ja imamo od nas samih. Što se tiče publike, ona nas uvijek lijepo prihvati, a što se nas dvije tiče – mi smo se stvarno dobro upoznale i ako je prije bilo nekih nesporazuma, to je sve prevaziđeno. Sada funkcionišemo savršeno. Dakle, u pitanju je veče arija, a na programu su djela Gotovca, Pučinija, Verdija, Katalinija i Bizea.

NN: Koliko je zahtjevno izvoditi arije i šta Vama lično više prije kad održavate solističke koncerte, ili kada su i neke od Vaših kolega uz Vas na sceni?

SMAJLOVIĆ: Baš zato što su arije najzahtjevniji dio ove vrste pjevanja, potrebno je da imam nekoga na sceni. Malo je teže, a moramo naći način da se odmorimo i da olakšamo sebi. Nema smisla da ja izađem sa scene da bih popila vodu, a da publika sjedi i čeka. Ovaj put gošće će biti sopranistkinje Ivana Milinčić i Miljana Radinović. To su moje drage koleginice, koje zahvaljujući svom talentu svakako zaslužuju da budu na sceni. Kad je neki solistički koncert gdje je repertoar mješovitog tipa, to je ipak lakše i tu nije ni potrebno imati goste.

NN: Zahvaljujući Vašim solo koncertima, koncertima Vaših kolega, ali i Udruženja operskih pjevača “Figaro”, sve više ljudi priča o operi i posjećuje nastupe. Uspjeli ste koliko-toliko promijeniti stvari nabolje kad je ova vrsta umjetnosti u pitanju.

SMAJLOVIĆ: Trudili smo se, a nastavićemo i dalje. Tačno je da se sada malo više priča o tome, mada smatram da ta edukacija treba da krene iz osnovne škole, da nastavnici dovedu nekad svoje učenike na takvu vrstu koncerta, da im puštaju takvu muziku na časovima. Ja sam bar takvu šansu imala, i to još u vrtiću, možda ne opersku odmah, ali sam slušala klasičnu muziku. To je stvarno bitno i mi smo pokušali sada da nešto napravimo, da što češće nastupamo, ne samo u Banjaluci, nego i u drugim gradovima.

NN: Zanimljiva, ali pozitivna činjenica je da su i ti nastupi u manjim gradovima bili dosta posjećeni.

SMAJLOVIĆ: Na našu sreću ti koncerti zaista jesu bili posjećeni i nadam se da su svi bili zadovoljni našim izvođenjem. A moram priznati da smo i mi bili pozitivno iznenađeni.

NN: Operska scena se definitivno formira, bar kada su izvođači u pitanju, međutim osjeti se nedostatak Opere kao institucije. I o tome se svojevremeno pričalo, međutim još se ništa konkretno ne dešava.

SMAJLOVIĆ: Pa kao i sve što se tiče toga. Prvo, mi smo svjesni da je to zaista skupo, i u kakvom je stanju ova država vjerujem da je to teško da se izrealizuje. Ipak, mislim da je moguće nešto napraviti u sklopu Narodnog pozorišta RS ili u sklopu Gradskog pozorišta “Jazavac”, bar neka kamerna scena. Za početak i to je sjajno i mogli bismo da izvodimo operete i one predstave koje ne zahtijevaju puni orkestar. Ima toliko načina, a ako ima načina ja vjerujem da ima i novca, ali mora neko to i da podrži.

(NN)