Magazin 07.07.2016.

(VIDEO) Virtuelna stvarnosti dostupna i u Banjaluci!

ČITANJE: 4 minute

Media Lab je mlada banjalučka firma koja se bavi kreiranjm virtuelne realnosti. To rade putem 3D modelovanja i animacija, ali i snimanja “360 videa” za koji sami razvijaju i proizvode takozvane “rigove”, a u mogućnosti su da kombinuju ove dvije tehnike.

Tim firme Media Lan pobijedili su u I ciklusu projekta ICBL-a StartUp akademije i dobili su 10.000 KM za razvoj svoje poslovne ideje, a ovaj projekat je finansiran od Norveške ambasade u Sarajevu.

Milan Rodić, iz firme Media Lab rekao je da su se na ovu vrstu posla, koja je nešto sasvim novo na našem tržištu, odlučili nakondugo godina rada na arhitektonskoj vizuelizaciji, pa su počeli da prav rendere i animacije u VR tehnologiji. Kaže da se na to ubrzo nadovezalo i snimanje, koje je veoma zanimljivo samo po sebi, ali daje i sjajne rezultate u kombinaciji sa animacijama (slično kao i kod klasičnog filma sa kompjuterski generisanim specijalnim efektima).

Što se tiče samog posla koji do sad imaju Milan kaže da su zadovoljni. „Iako se radi o potpuno novoj tehnologiji na ovim prostorima, mnogi prepoznaju njene mogućnosti i kvalitete. U narednom periodu objavićemo mnogo zanimljivih projekata“, rekao je za BUKU Milan Rodić.

Pobjeda na prvom ciklusu StartUp akademije projekta ICBL-a veoma im je pomogla upuštanju u samostalan posao.

„Predavanja i konsultacije tokom startup akademije su nam pomogli da razvijemo biznis model, a grant koji smo dobili od ambasade Kraljevine Norveške omogućio nam je da nabavimo neophodnu opremu. Takođe, mnogo nam znači i pomoć koju dobijamo kao stanari inkubatora, a pored ICBL-a, zahvalni smo i Univerzitetskom preduzetničkom centru koji nam je ustupio svoje 3D printere za proizvodnju VR ‘rigova'“, kaže naš sagovornik.

Milana smo pitali koliko je mladim ljudima danas teško upustiti se u samostalan biznis?

„Možemo posmatrati stvar sa dvije strane. Naravno da je teško pokrenuti samostalni biznis, potrebno je mnogo vremena, truda, a često i novca da bi se nešto dobro napravilo. S druge strane, internet je omogućio svima da mogu da dođu do informacija, znanja i vještina lakše nego ikada prije. Takođe i do klijenata – i to na svjetskom tržištu. Ono što je najveća prepreka je nedostatak preduzetničkog duha i pasivnost. Mislim da je, imajući u vidu situaciju u BiH, često razumnije napraviti sebi radno mjesto nego ga pronaći“, ističe Milan.

Mladi kod nas često nemaju dovoljno hrabrosti da se upuste u samostalnu poslovnu priču, a strah od nepoznatog je čest izgovor. Milan kaže, da je kod nas to problem kulture.

„Strah od neuspjeha je veoma izražen. Mislimo kako bi neuspjeh značio da smo manje sposobni. To je potpuno pogrešan pristup. Svakim sledećim neuspjehom sve ste više naučili i šanse za uspjeh su veće, potrebno je biti istrajan i vjerovati u sebe. Takođe, teško je započeti bisnis ako si sam. Mnogo je lakše, ali i bolje ako imate dobar tim – tada šanse za uspjeh značajno rastu“, kaže Rodić M.

Firma Media Lab bavi se kreiranjm virtuelne realnosti, pa smo Milana zamolili da nam malo pojasni o čemu se konkretno radi:

„Radi se o videu koji je u obliku sfere, a posmatrač se nalazi u sredini. Okretanjem glave može da posmatra virtuelni prostor svuda oko sebe – iznad, ispod, iza… Na taj način posmatrač može da doživi neko mjesto, bilo ono stvarno ili ne, kao da je zaista tamo. Upravo zbog toga što čovjek putem svojih čula potpuno ‘upliva’ u taj drugi svijet, ova tehnologija se zove virtuelna realnost. Ovi sadržaji mogu da se gledaju i putem jutjuba i fejsbuka, a najbolji je doživljaj putem VR ‘headset’-ova, kojih samo ove godine oko 70 izlazi na tržište. 2016 je već proglašena godinom VR-a“, ističe Milan.

Što se tiče poslova na kojima su do sada radili kaže da su projekti uglavnom bili veoma različiti i kao takvi zanimljivi na svoj način. Nekada je, dodaje, zanimljiva lokacija, nekada tema, a nekada i specifične situacije koje se događaju na terenu. Takođe, veoma su im bili zabavni i testni, interni projekti tokom faze razvoja.

Kada su u pitanju planovi za naredni period Milan kaže da će se posvetiti primjeni VR tehnologije u različim oblastima, svojevrsnoj demonstraciji njenih mogućnosti.

„Obzirom da se radi na nekoliko veoma različitih polja, to je prilično naporno, ali istovremeno i veoma zabavno. Po našem iskustvu, to su dvije ključne riječi kada je pokretanje sopstvenog biznisa u pitanju“, kaže na kraju Milan Rodić.

(6yka.com)