Magazin 21.03.2017.

(VIDEO) Vrućica dragulj Banjaluke

ČITANJE: 1 minuta

Plaža Vrućica pored rijeke Vrbas, koja se nalazi u naselju Srpske toplice, nekadašnjem Gornjem Šeheru, u proljetnjim i ljetnjim danima zbog niza termomineralnih izvora omiljena je destinacija velikog broja Banjalučana, kao i stranih turista.

I čitalac portala mojabanjaluka.info Nikola Pavičić boravio je nedavno na Vrućici i napravio  video koji se nalazi na sljedećem linku:

https://www.4shared.com/video/VJKGSBf6ei/Video.html

Inače, plaža na kojoj se topla voda izvora miješa sa hladnim Vrbasom smještena je na oko pet kilometara od centra Banjaluke, u podnožju Banj brda, na samom izlazu Vrbasa iz kotline.

Ovo naselje inače, predstavlja najstariju gradsku četvrt, a mnogi smatraju da je Banjaluka upravo po tom mjestu dobila ime, zbog velikog broja banja.

U ovom naselju nalazi se niz izvora sa toplom mineralnom vodom, za koju kažu da liječi reumatizam, probleme sa srcem i različite kožne bolesti, a sa jednog od izvora voda se koristi za piće.

Na plaži Vrućica nalazi se više banja, među kojima su i banja “Direklija”, “Kraljičina banja” ili “Kraljičina ilidža”, koja je ime dobila po legendi da su se u njoj kupale kraljice, ljekoviti izvor “Šugavica”, a one imaju status nacionalnog spomenika kulture Bosne i Hercegovine.

(mojabanjaluka.info)