Magazin 03.09.2016.

(VIDEO) Zavirite u najskuplji vrtić u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Bilo da kupaju lutke, peru prozore, listaju slikovnice ili glume biologe – ovi mališani korak po korak uče i usvajaju nove vještine koje će im biti korisne tokom odrastanja. U predškolskoj ustanovi Montessori kindergarten u Banjaluci kažu da imaju unikatan pristup vaspitno – obrazovnom radu i na to su veoma ponosni.

Danijela Risović, vlasnik Montessori kindergarten Banjaluka kaže da djeca ovdje imaju kompletan socijalno – emotivni razvoj.
– Ne plaše se pristupanju problema. Znaju kako da ih razriješe, odnosno znaju da se ophode prema svim stvarima koje im život neminovno nosi. Radimo direktno sa Montessori centrom iz Londona tako da pod njihovom ingerencijom rukovodimo cijelim procesom – kaže ona i dodaje da su djeca slobodna da biraju aktivnosti koje se nalaze na policama.

-Oni prema svojim potrebama i trenutnim razvojnim momentima biraju sve sa polica, igraju se koliko god žele i ponovo vrate materijal na policu kako jeste – objasnila je ona.

Tijana Ćorić, vaspitač u Montessori kindergarten objašnjava kako se svako dijete prati pojedinačno.
– Znam svako dijete u kojoj je razvojnoj fazi. Nema grupnog učenja. Ali svako je dijete u određenoj fazi i treba da se isprati do kraja. Sve aktivnosti mališanima su na dohvat ruke. Za njih je napravljena i posebna kuhinja u kojoj rado isprobavaju nove kulinarske vještine. Montesori vaspitači su tu da odgovore na sva njihova radoznala pitanja, ali i da im dane u vrtiću učine što zanimljivijim i dinamičnijim – kaže ona.

Djeca kad dodju u ovaj vrtić, kaže ona, iznenađeni su što mogu da sipaju vodu.
– Najduže se na početku zadrže na toj aktivnosti. Jer to su stvari koje ne rade kod kuće s tim da se djeca upute koja su određena pravila, kako da počiste ako se desi nezgoda. Mora se znati šta god da se desi, mora postojati način da se popravi – kaže ona.

Program Montessori vrtića trebao bi se raditi na engleskom jeziku s tim da se očekuje da djeca polako počinju da razumiju.
– Djeca stranci koji dodju ovamo, njihovi roditelji žele da oni progovore srpski. Nama je neobično kako djeca mogu da nadju zajednički jezik iako ne govore isti. Ali polako počinju da uče jedni od drugih – kaže ona.

Veliku pažnju u ovoj predškolkoj ustanovi posvetili su i ishrani. Kažu da za klince i klinceze svaki dan spremaju svježe i zdrave namirnice koje zadovoljavaju sve hranljive vrijednosti neophodne za razvoj djece. Jelovnik se, ističu, izrađuje u saradnji sa roditeljima.

Danijela Risović, vlasnik Montessori kindergarten Banjaluka objašnjava sa u vrtiću imaju malu baštu.
– U ovom uzrastu voće i povrće nekada bude problem djeci, ne prihvataju ih. Grašak djeca ovdje obožavaju jer kad ga uzgoje i vide to njima bude interesantno i fascinantno. Primjetili smo kako sloboda u ovom okruženju ne vodi ka haosu, galami ili neredu. Mališani dane provode u “montessori” okruženju koje ih smiruje i podstiče na nova znanja i saznanja -kaže Risović.

Ipak, ukoliko želite da vaše dijete bude dio ovog programa za to ćete morati izdvojiti pozamašnu sumu novca na mjesečnom nivou. Dijete do šeste godine u potpunosti razvije svoju ličnost i karakter. Poslije dorađujemo i mijenjamo. To roditelji ne bi trebali posmatrati kao trošak nego kao investiciju za budućnost, tvrde u ovom vrtiću. Tu postoje različite opcije programa koji roditelji mogu da biraju. Cjelodnevni program košta 580 KM. I bebe od 12 mjeseci odnedavno mogu da budu dio Montessori kindergarten-a. Kroz interesantnu igru, uče se osnovama praktičnog života, a radne sobe u kojima borave imaju puno prirodne svjetlosti, veliki izbor igračaka i montessori materijala.

(srpskacafe.com)