Magazin 30.08.2016.

Vjetar u leđa za pobjednike Demofesta

ČITANJE: 3 minute

Banjalučki Demofest, najveći regionalni festival demo bendova, ove godine je po deveti put zaredom oduševio sve ljubitelje gitarske muzike. Ipak, kao i većina manifestacija ovog tipa, i Demofest može za svoje postojanje da zahvali, između ostalog, kompanijama koje su voljne da pomognu mladim umjetnicima i muzičarima.

Među njima se izdvaja kompanija m:tel, koja je od samog početka uz ovaj danas već nadaleko prepoznatljivi festival. I učesnici ovogodišnjeg Demofesta su svjesni značaja ove podrške, iako njihovi stavovi nisu identični.

“Lijepo je da kompanije odvajaju dio novca za kulturu, umjetnost, što već, ali to je istovremeno simptom nečeg većeg. Gdje je novac? Kod koga? Ja se to često pitam. Za organizaciju bilo kakvog većeg projekta moraš ‘cimati’ neki telekom ili banku da ‘uleti’ s parama. To je ta dualnost, ili proturječje, u kojem živimo”, smatra Ivan Ščapec iz benda Seine, ovogodišnjeg pobjednika Demofesta.

Ščapec naglašava da se vrlo često dešavaju situacije da se protivimo kompanijama, ali da sa druge strane nemamo problema sa trošenjem njihovog novca, ukoliko se može doći do njega. Kada je u pitanju Demofest, smatra da je sjajno da se mladim bendovima pruži jedno takvo iskustvo sviranja, pred masom ljudi, sa odličnom produkcijom i promocijom.

“Ja sam se bome nasvirao posvuda i znam što bendovi koji tek počinju moraju sve proći. S druge strane, kada osjetiš taj glamur Demofesta, a ako ne uzmeš nagradu koja sa sobom donosi i malo jaču promociju, vraćaš se u stvarnost lupanja glavom u zid, pa ko prvi, zid ili glava. Naravno, sam koncept natjecanja u umjetnosti je u startu besmislen, tako da to nije glavna nit ovog festivala, već ranije spomenuto iskustvo sviranja u ovakvim uvjetima, te međusobno upoznavanje s drugim bendovima što onda vodi do umrežavanja, zajedničkih turneja, itd”, ističe Ščapec.

Njegov kolega David Seferović iz beogradskog sastava Degeneza, koji je na Demofestu završio na drugom mjestu, a on sam nagrađen kao najbolji gitarista festivala, smatra da je postojanje kompanija koje pomažu ovakve projekte veoma važno.

“Bez njih bi verovatno bilo nemoguće organizovati veliki festival poput ovog. Pošto je situacija takva kakva jeste, kada se nađe neko ko je rad da pomogne, a još se nalazi na poziciji gde stvarno može da doprinese, to je stvarno za svaku pohvalu i poštovanje”, kaže Seferović.

Dodaje da mu je drago što je žiri odlučio da je Degeneza zaslužila jedno od prva tri mjesta, pogotovo zbog nagrade.

“Svakom bendu uvek je potrebna lova za opremu, snimanje albuma, spot, itd. Takođe, čast je dobiti i nagradu za najboljeg gitaristu, ali ipak, pozitivna reakcija publike je najveća nagrada. U planu nam je snimanje prvog albuma, tako da to će nam biti na prvom mestu, a naravno, ‘pokrpićemo’ i opremu, što zbog snimanja, što zbog svirki koje sleduju”, zaključuje Seferović zadovoljno.

(Nezavisne)