Magazin 03.09.2016.

Vladimir Kecmanović besjedom otvara 21. međunarodni sajam knjige

ČITANJE: 2 minute

Besjeda uglednog srpskog književnika Vladimira Kecmanovića iz Beograda svim ljubiteljima knjige i čitanja otvoriće vrata 21. međunarodnog sajma knjige “Banjaluka 2016”, koji će od 13. do 19. septembra biti održan u dvorani “Borik” u organizaciji “Glasa Srpske”.

Kapije za ulazak u magični svijet pisane riječi biće otvorene već u 10 časova, a svečano otvaranje će, prema riječima rukovodioca sajma Petre Ivić, biti organizovano od 18 časova. Program otvaranja direktno će prenositi Radio-televizija Republike Srpske.

Dolazak na sajam potvrdile su mnoge ugledne izdavačke kuće iz zemlje i regiona, među kojima su: “Laguna”, “Kreativni centar”, “Dereta”, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, “Obodsko slovo”, “Begen”, “Pčelica”, “Globosino” i mnoge druge.

– Velika nam je čast što ove godine možemo kao izlagače ugostiti oba javna univerziteta, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao i privatni univerzitet “Apeiron” – naglasila je Ivićeva.

I Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske iz Banjaluke imaće svoj štand, a prema najavama iz ove kulturne ustanove, planirali su niz promocija izdanja štampanih upravo za “Glasov” sajam.

Takođe, ono što je novost u odnosu na prethodne godine je to da će se prvi put na sajmu predstaviti izdavačka kuća “Filip Višnjić” iz Beograda.

Neki od novih naslova ove izdavačke kuće koje će imati priliku da kupe i posjetioci sajma u Banjaluci su: “Silazak u samoću” Đorđa Sladoja, “Osim jedne stvari” Radomira Andrića, “Ustanak evropskih naroda” Dijega Fuzara i mnoga druga izdanja domaćih i stranih pisaca.

Kada su u pitanju promocije, Ivićeva ističe da će Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo 16. septembra od 17 časova organizovati dodjelu nagrada i promociju tri najbolja romana sa književnog konkursa “Zlatna sova”.

Ovo je samo dio bogatog programa koji očekuje sve one koji posjete sajam, na kojem će biti dodijeljene i tradicionalne nagrade i to: “Liplje” za savremenu književnost, “Moštanica” za izdavački poduhvat, “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti i “Gomionica” za knjigu za djecu.

Međunarodni književni susreti

U okviru sajma biće održan i prvi Međunarodni književni susreti, a prema riječima Predraga Bjeloševića iz organizacije ove manifestacije, u Banjaluku dolaze ugledni književnici iz Bugarske, Rumunije, Poljske, Makedonije, Njemačke, Srbije, Rusije, Crna Gore i Republike Srpske.

Na sajmu će biti promovisana i djela mnogobrojnih književnika, a u Banjaluku, između ostalih, dolaze: Radomir Andrić, dobitnik nagrade “Vasko Popa” iz Srbije, Mićo Cvijetić, pjesnik, esejista, prevodilac sa njemačkog, te glavni urednik “Književnih novina”, kao i Iskra Peneva, pjesnik i ovogodišnji dobitnik nagrade “Struških večeri poezije”.

(Glas Srpske)