Magazin 25.07.2016.

Vrbas im rashladio dušu

ČITANJE: 2 minute

Vreli talas koji je proteklog vikenda ponovo zadesio region, nije zaobišao ni Banjalučane koji su na 37 u prosjeku pokušavali da se rashlade uglavnom na svojoj “mezimici”, rijeci Vrbasu, odnosno plažama “Zeleni most” i “Abacija” u naselju Obilićevo.

Uprkos činjenici da je prije nekoliko dana banjalučki Institut za javno zdravstvo objavio da je voda na svih sedam kupališta na Vrbasu i Vrbanji bila zagađena fekalijama, to nije spriječilo mnoge da se, kao i svih prethodnih godina rashlade u svojim omiljenim rijekama.

– Lično ne vjerujem u zagađenje fekalijama, ipak je ovo protočna voda. Već 20 godina, od kada sam naučio da plivam kupam se na plaži kod Zelenog mosta i kada nisam dobio nikakvu infekciju na kakve upozoravaju doktori. Svake godine, otprilike na početku sezone, uvijek ista stvar, vlasnici bazena plasiraju podatke da se ne smijemo kupati na Vrbasu, kako bi navukli što više kupača sebi, ali žao nam je, ne nasjedamo na to – kroz smijeh nam kaže hrabri Banjalučanin Nenad Štrkić (31), koji svako ljeto provodi na plaži kod Zelenog mosta.

Slično razmišlja i penzioner iz Banjaluke Dušan Borovnica, koji je takođe veliki ljubitelj banjalučkih rijeka Vrbas i Vrbanja.

– Preferiram plaže Vrbasa iako nerijetko posjetim i one malo opasnije na Vrbanji. Nisam pristalica bazena i gužvi, a i to je nekako za mlađu populaciju, imam ja godina da bih se gužvao tu sa klincima. Ljepše mi je naći neki svoj kutak na Vrbasu i uživati u miru. Tako radim već godinama – kaže za “Novosti” Borovnica.

Ipak, oni malo obazriviji, opredelili su se za kupališta na kojima je voda prošla neophodne provere. Jedna od njih je i Danijela Skenderija iz Laktaša, koja redovno spas od nesnosnih vrućina nalazi na bazenima.

– Nisam baš toliko hrabra da se prepuštam rijekama. Ne samo zbog higijenskih uslova već i brzaka i virova. U bazenima sam svoj na svom. Pošto sam i majka dvogodišnje djevojčice, često obilazim i bazene prilagođene maloj djeci – kaže Skenderija.

Klime i ventilatori

Građani Banjaluke koji radije tokom nesnosnih vrućina ostaju u svojim domovima uz klimu, za ovaj za neke i dalje “luksuz” moraju da izdvoje od 400 do 500 KM, u zavisnosti od proizvođača ovih uređaja.

Oni sa nešto skromnijim budžetom još početkom juna su se “naoružali” ventilatorima koji se na pijaci mogu naći već od 20 KM i do 60 maraka u marketima.

(novosti.rs)