Vijesti 29.10.2015.

Vučić: Ozbiljan odgovor na najavu o suspenziji sporazuma o ZSO

ČITANJE: 1 minuta
Vucic
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija imati ozbiljan odgovor na najavu iz Prištine o suspenziji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), koji će uslijediti u narednim danima.

“Odgovor će se ticati prije svega EU i njihovog odnosa prema svima nama”, najavio je Vučić.

On je za RTS rekao da je za Srbiju teška i neočekivana vijest najava Prištine da će sporazum biti odgođen.

“Neko bi rekao da od Prištine uvijek to možete da očekujete, a mislim da je neočekivana vijest jer je riječ o veoma neodgovornom ponašanju. To je najblaže što sam mogao da kažem, a da ne dajem više nikakve ocjene”, istakao je Vučić i podsjetio da se 40 odsto briselskog sporazuma tiče upravo ZSO.

On je dodao da prištinskoj strani njihovi potpisi ne znače ništa i da su takvu odluku donijeli dan nakon što su potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Govoreći o razgovorima sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Vučić je rekao da su to prije svega bili ekonomski razgovori i da je dogovoreno proširenje skladišta gasa u Banatskom dvoru sa 460 miliona kubnih metara na milijardu kubnih metara.

“Razgovaramo i u toku je priprema svega za `ITB` i skladište u Itebeju gdje bismo mogli da smjestimo još milijardu kubnih metara i time bi Srbija dobila energetsku bezbjednost. To radimo za našu djecu i one koji dolaze”, istakao je premijer Srbije i dodao da je razgovarano i o NIS-u, kao i o dva srpska preduzeća “Azotari” i “MSH”, kojima je osnovna sirovina gas.

Vučić je istakao da postoji dogovor da se u Srbiji remontuju ruski helikopteri.

(Agencije)