Magazin 29.08.2016.

Zabilježeno veliko interesovanje za besplatnu vožnju dajakom

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki dajakaši juče su sugrađanima poklonili besplatnu vožnju čamcima i učinili da ove nedjelje legendarna plaža kod Zelenog mosta bude interesantnija za kupače. Iako je dan bio užaren to nije spriječilo zainteresirane građane da par minuta stanu u red kako bi uživali u ovoj atraktivnoj vožnji.

“Ovo radimo u cilju popularizacije dajakaštva i dajak čamca kao jednog od glavnih simbola i čuvara tradicije grada Banje Luke”, rekao je za Klix.ba Andrej Zamolo, predsjednik Dajak kluba koji se danas zajedno sa desetak svojih kolega potrudio da uljepša dan sugrađanima.

Jedna od dvjestotinjak Banjalučana koji su uživali u vožnji bila je i Dragana, koja nije krila zadovoljstvo.

“Ovo je prvi put da sam se vozila i mogu vam reći da se čudim sama sebi kako to da prije nisam nikada sjela u dajak čamac. Obećavam da ću od danas biti redovniji uživalac ovog sporta”, sa osmjehom je kazala Dragana.

Dino koji se dajakaštvom bavi oko pet godina rekao je da je danas vožnja bila malo teža nego uobičajno.

“Nažalost nivo Vrbasa je danas malo veći jer je puštena brana, a to otežava upravljanje dajak čamcem. Zato je uz dajakaštvo važno da se vozač čamca bavi i nekim sportom koji mu daje kondiciju”, rekao je dvadesetogodišnji Dino.

Dajak čamci su tradicionalno banjalučko plovilo i prvobitno su kada nije bilo mostova služili za prevoz robe sa jedna na drugo stranu obale.

Tokom vijekova ovo neobično plovilo je postalo simbol grada, ostavivši traga u kulturi Banjalučana. Specifičan splet okolnosti uslovio je radijus plovidbe na 15 kilometara od jezgra naselja kroz koje protječe rijeka male dubine uz obale i pogodnog dna za odgurivanje motkom, a ne veslanje.

Upravo ta motka koja služi za odgurivanje daje čamcu potrebno ubrzanje za rijeku promjenjive struje i jakih padova vode relativno male dubine gdje veslo ne bi bilo od pomoći i upravo po toj motki koja se zove dajak, vrbaski čamac je dobio ime dajak čamac.

(klix.ba)