Magazin 08.07.2016.

Zahtjevi revijalaca Demofesta: Domaće pivo za Mando Diao, The Sisters of Mercy žele grijalice!

ČITANJE: 3 minute

Deveti Demofest počinje 21. jula u Banjaluci i trajaće tri dana, a među 45 izvođača koji će nastupiti na tvrđavi Kastel nalaze se i globalno popularni bendovi Mando Diao, The Sisters of Mercy i Dub Pistols. Organizatori festivala se svake godine potrude da ispune i najneobičnije prohtjeve svjetskih zvijezda, a ovogodišnji su posebno zanimljivi.

Najskromniju rajder listu dostavio je sastav Dub Pistols, ali i na njoj se nalazi nekoliko vrlo interesantnih stavki. Tako su britanskoj eleckro rock ekipi u prvom planu napici – pivo, votka i australijsko vino, ali i sokovi i energetski napici. Iako u pogledu hrane i pića nisu pretjerano zahtjevni, po pitanju njihovog serviranja jesu, pa insistiraju na posudama i čašama od materijala koji ne zagađuju okolinu. Kao pravi predstavnici ostrva sa kojeg potiču, Dub Pistols su zatražili i mogućnost da sami sebi skuvaju čaj.

Čaj je važna stavka i za njihove sunarodnike iz benda The Sisters of Mercy, koji su, između ostalog, od organizatora tražili i jedan čajnik. Iako dijele ljubav Dub Pistolsa i prema pivu i australijskom vinu, članovi rock sastava iz Lidsa su naglasili da pažljivo biraju kada piju druga alkoholna pića, pa tako kvalitetni rum konzumiraju samo ponedjeljkom, srijedom i petkom, dok ostalim danima preferiraju škotski viski.

U ishrani, međutim, mnogo više pažnje obraćaju na zdravlje, pa očekuju da ih na Demofestu dočekaju žitarice, bademovo mlijeko, vegeterijanska šunka, rendani đumbir i tačno tri limuna, s tim da žele i sendviče, kroasane, čips i umake.

The Sisters of Mercy su, ipak, još posvećeniji svom scenskom nastupu, za koji su im neophodne ogromne količine dima, kao i brojni scenski reflektori, koji moraju da budu raspoređeni na precizno određene pozicije. I sam izlazak na Demofest binu imaće zanimljivu uvertiru, jer su žestoki Britanci tražili „sobu za zagrijavanje“ u backstage-u, i to u bukvalnom smislu riječi – jednu prostoriju opremljenu grijalicama, bez obzira na doba godine i julske vreline.

Mando Diao, sa druge strane, prepušta domaćinima slobodu uređenja backstage prostorija, uz poziv da budu maštoviti i kreativni. Jedino što ne prepuštaju slučaju je televizija, jer bend izričito zahtijeva pristup velikom broju sportskih TV kanala.
Njihova rajder lista je prilično šarolika, jer vegani i vegeterijanci čine skoro polovinu ekipe od 16 članova koji dolaze u Banjaluku. Zbog toga ih prvenstveno zanimaju zdrava jela, a nakon nastupa energiju planiraju da nadoknade tajlandskom hranom, sušijem i svježom pastom.

Uz litre crvenog i bijelog vina, šampanjca, proseka i ruma, Šveđani žele da se upoznaju i sa lokalnim pićima, pa će ih na njihov zahtjev u frižideru dočekati i flaše banjalučkog Nektar piva.

Mando Diao, The Sisters of Mercy i Dub Pistols će nastupiti u revijalnom programu najvećeg regionalnog festivala demo bendova. Uz njih, na tvrđavi Kastel će svirati i Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, Bombaj štampa, ZAA, Nord, Rezerve, S.K.A. te 35 demo sastava, koji će se takmičiti za vrijedne festivalske nagrade.

Generalni sponzor devetog Demofesta je Nektar pivo, prijatelj festivala je i ove godine kompanija m:tel, dok je zvanični telefon festivala Huawei P9, kreiran u saradnji sa kompanijom Leica.