Magazin 13.03.2017.

Zanimljiva ideja banjalučkih gimnazijalaca: Po začin za ručak ne morate da idete na pijacu, izađite na balkon

ČITANJE: 3 minute

Zatreba li vam neki začin dok spremate ručak, nema potrebe da idete na pijacu, dovoljno je da izađete na balkon i jednostavno ga uberete.

Učenici četvrtog jedan razreda Gimnazije u Banjaluci predlažu da saksije na krovovima i balkonima osim za uzgoj cvijeća, mogu da posluže za uzgoj biljaka kao što su blitva, špinat, rotkvice, praziluk koje bi stanovnici stambenih zgrada mogli da koriste u ishrani. Ideja o malim bio – vrtovima u gradovima, nastala je u sklopu projekta “Ja građanin” koji za provodi u okviru predmeta demokratija i u kojem učestvuju maturanti iz RS.

– Tako bismo uticali i na upotrebu domaćih proizvoda, a i podsticali, upotrebu i uvoz organskog sjemena. Želimo da motivišemo ljude da izađu vani i aktiviraju se, da unesu živosti i vedrine u svoj život, a jedan od tih načina je briga o bio vrtovima. Takođe, ovo bi koristilo opštem zdravstvenom stanju ljudi u našem gradu, pa i šire, jer zdrava ishrana i zdrav život su osnova svega – kažu gimnazijalci.
Predlog je da se građanima koji odluče da uzgajaju bio vrtove na svojim terasama i krovovima, obezbijebde i poreske olakšice.

Kako bi svoju ideju spoveli u djelo, učenici ovog razreda su se podijelili u grupe, a svakoj grupi je dodijeljen zadatak koji mora da ispuni.

– Prva grupa bavi se uvodom u problem. Upravo zbog toga poslali smo i dopise Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, sa željom da uradimo kratki intervju sa njima. Druga grupa se bavi Ustavom i zakonima, odnosno da li kod nas postoje već zakoni vezani za ovu oblast, gdje smo nakon istraživanja saznali da ne postoje, u odnosu na Srbiju i Hrvatsku, gdje takvi zakoni postoje. Samim tim mi ćemo dati prijedog za donošenje odgovarajućih zakona – kaže Dajana Zubić, jedna od učenica koja učestvuje u projektu. Stuplili su u kontakt sa nevladinim organizacijama, kao što je „Centar za životnu sredinu“ od kojih su dobili puno podršku za realizaciju  ideje.

– Treća grupa se bavi prijedlogom za rješavanje problema. Provodeći istraživanje već smo naišli na rijetke primere zgrada u Banjaluci sa malim bio-vrtovima, a koje bi i nama mogle poslužiti kao primjer – navodi Dajana.

Posljednja grupa je uradila anketu sa građanima Banjaluke, koji su takođe podržali ovu ideju.

– Krajnji cilj je da dobijemo i podršku od vlasti, kao i da sami uradimo primer jednog bio-vrta – kaže Dajana.

Nije bitna samo pobjeda

Sve što su zamislili učenici će staviti na pano, a ideju će predstaviti na školskom takmičenju u Gimnaziji, koje će se održati sredinom marta

– Pobjednici školskog takmičenja će nastaviti svoju borbu na takmičenju višeg nivoa. Ono što je naš želja nije samo pobjeda na takmičenju, već zapravo da ova naša ideja zaživi u ljudima i našem gradu i da naiđemo na odobravanje, pa i podršku u vidu izgradnje bio – vrtova od samih građana – poručuju gimnazijalci.

(blic.rs)