Magazin 14.02.2016.

Zanimljive proslave Dana zaljubljenih u svijetu: Šta ostavljene Francuskinje rade danas…

ČITANJE: 2 minute
VALENTINOVO.jpg 2
Dan zaljubljenih, obilježava se svake godine 14. februara. I dok se kod nas na ovaj dan obično poklanjaju ruže ili čokolada, običaji u svijetu su malo drugačiji.

Mladi u Danskoj, umjesto darivanja poklona igraju se karticama, dok se u Francuskoj ovaj praznik shvata malo ozbiljnije. Evo, ukratko, kako se praznik ljubavi proslavlja u zemljama širom sveta.

Ljubavne kartice u Danskoj

Dan zaljubljenih je relativno nov praznik u Danskoj, počeo je da se slavi 1990. godine. U ovoj zemlji se umjesto ruža partnerkama poklanjaju kartice na kojima su obično napisane neke smješne kratke pesmice. Na Dan zaljubljenih, muškarci i žene se skupe i izmiješaju svoje nepotpisane ljubavne kartice. Ukoliko žena koja pogodi ko joj je namijenio karticu, dobija poklon.

Lutrija u Francuskoj

Ova zemlja je jedna od najromantičnijih destinacija u svijetu, pa se zbog toga sa razlogom očekuje da Francuzi na posebno romantičan način proslavljaju Dan Zaljubljenih.

U Francuskoj se ovaj dan proslavlja u vidu “ljubavne lutrije”.

Muškarci i žene ubace svoja imena u bubanj i izvlače se parovi, to izvlačenje se zove “izvlačenje za ljubav”.

Oni koji nakon izvlačenja ne budu zadovoljni svojom partnerkom, to joj odmah kažu. Ostavljene žene posle izvlačenja obično se skupljaju oko vatre i pale fotografije muškaraca koji su ih odbili.

Tri dana slavlja u Južnoj Koreji

Dan zaljubljenih se u Južnoj Koreji slavi svakog 14. u periodu od februara do aprila. Naime, 14. februara, žene muškarcima poklanjaju čokolade i poklone, dok 14. marta muškarci svojim ženama poklanjaju poklone i čokolade.

Posljednji datum, 14. april je za one koji nemaju puno šta da slave. Ovaj datum je za usamljene osobe koje na taj dan jedu tradicionalnu južnokorejsku hranu.

Ritual za udaju u Kini

Dan zaljubljenih je u Kini ritual za udaju i drugačije se zove Čisi. Na ovaj dan, žene pripremaju hranu nadajući se da će naći dobrog muža dok mnogi parovi takođe idu u hramove da se mole za sreću u braku.

Poznata je kineska legenda o ovom danu. Naime, Zina, ćerka boga i Niulang, gonič stoke su se zaljubili, par se vjenčao i dobili su blizance.

Kada je Zinin otac saznao za njihov brak, poslao je vile da Zinu vrate natrag na nebo. S obzirom na to da je tokom odlaska čuo krike djece i ostavljenog Niulanga, bog je dozvolio da se Zina viđa sa njima jednom godišnje. Taj dan je Dan zaljubljenih.

Proslava u Južnoj Africi

Kao i u mnogim dijelovima svijeta, i Južna Afrika slavi Dan zaljubljenih velikom proslavom, festivalom ljubavi. Ovde je običaj da žene na rukavu ušiju tkaninu u obliku srca na kojoj ispišu ime muškarca koji im se sviđa.

Na ovaj način se spoji mnogo novih parova.

(Kurir.rs)