Magazin 29.02.2016.

Zašto četkicu za zube moramo čistiti svaki dan

ČITANJE: 2 minute
cetkica za zube
Stomatolozi preporučuju da četkicu za zube mijenjamo minimalno svaka 3 mjeseca i čistimo je svaki dan, ali još mnogi još uvijek ne znaju zašto.

Često zaboravljamo da su naša usta uvijek puna bakterija, a određeni broj tih bakterija je patogen tj. uzrokuje bolesti zuba i desni. Iako s četkice nikada ne možemo u potpunosti ukloniti bakterije, ipak je moramo svakodnevno čistiti kako se one ne bi nakupljale i uzrokovale zdravstvene probleme.

1. Isperite je u toploj vodi. Prije i poslije pranja stavite četkicu pod toplu vodu i mičite palac gore-dolje/lijevo-desno po glavi četkice kako biste isprali vlakna. Obavezno je čistite u toploj vodi jer ona lakše uništava bakterije od hladne vode.

2. Osušite je. Bakterije koje uzrokuju razne bolesti zubnog mesa su anaerobne. To znači da ne podnose kisik i izlaganje zraku ih uništava. Zbog toga četkicu nemojte nakon pranja stavljati u plastične zatvorene navlake ili je odlagati u zatvoreni ormarić. Umjesto toga odložite je u čašu ili stalak za četkice i stavite na mjesto u kupatilu koje je prozračeno

Zašto četkicu moramo mijenjati svaka 3 mjeseca?

Vlakna na četkici lako se troše zbog svakodnevne upotrebe i brzo postaju neučinkovita u čišćenju prostora među zubima i plaka koji se nalazi na površini zuba. Plak uzrokuje karijes, a ako pravilno ne uklanja s linije spajanja zuba i zubnog mesa može uzrokovati razne upale i iritacije koje vode do gingivitisa i bolesti desni.

Mnogi ljudi misle kako je dovoljno duže i jače četkati zube ako je četkica istrošena, ali to je pogrešno. Ona više ne može obavljati svoj posao čišćenja bez obzira na vrijeme četkanja i time samo možemo oštetiti desni te uzrokovati pretjeranu osjetljivost ili čak krvarenje.

(NN/zadovoljna.hr)