Magazin 29.02.2016.

Zašto koža stari i kako se podmlađuje

ČITANJE: 2 minute
koza starenje
Koža je tokom cijelog života izložena različitim oštećenjima. Izlaganje Suncu, odnosno UVA i UVB zračenje uzrok je 90% simptoma prijevremenog starenja vaše kože a prve promjene izazvane Suncem javljaju se već od dvadesete godine.

UVB zračenje izaziva grube duboke bore, dok UVA zračenje prodire dublje u strukturu kože i dovodi do njenih promena na kolagenim i elastičnim vlaknima, izazivajući pojavu finih bora i gubitak elastičnosti. Dodatni faktori starenja kože su i hemijski agensi iz okoline, alkohol, cigarete, promjene temperature i stres.

Svi ovi faktori doprinose gubitku mladalačkog izgleda i teksture kože, i pojavljuju se bore, fine i grube, promjene pigmentacije, gubitak elastičnosti i čvrstine kože.

Može li se starenje kože usporiti?

Posebnom njegom i zaštitom kože starenje kože možemo usporiti a znake starenja možemo puno umanjiti.

U zavisnosti od tipa kože i vrsta promjena koje žele da se tretiraju Vaš dermatolog će izabrati optimalnu kombinaciju tretmana i intervencija koji će imati brz i siguran efekat. Ukoliko su znaci starenja na vašoj koži uznapredovali, u nekim slučajevima će hirurške metode, koje sprovodi hirurg-plastičar (face-lifting, blefaroplastika, i sl.), biti najefikasnije rješenje, ali su ove intervencije povezane sa znatno većim rizicima.

Starenje kože usljed godina teško je zaustaviti ali se mogu spriječiti oštećenja nastala hroničnim izlaganjem Suncu i drugim štetnim faktorima okoline. Izbjegavanje izlaganja Suncu, svakako je jedan od najvažnijih načina zaštite. Zaštita odjećom (šešir, naočare za sunce, duži rukavi i nogavice, itd.) je značajna u uslovima kada je boravak na Suncu neminovan zbog posla i drugih aktivnosti.

Svakodnevna zaštita od Sunca, korišćenje kozmetičkih preparata s filterima za UV zračenje (UVA+UVB) doprinijeće usporavanju starenja kože (kao i sprečavanju nastanka karcinoma kože).

Takođe, treba izbjegavati i posjete solarijumima koji emituju UVA zračenje koje je posebno značajno za starenje kože. Neki eksperti kažu da je 15-30 minuta u solarijumu podjednako opasno i štetno kao i boravak tokom cijelog dana na Suncu. Zdrav život u cjelini, sa pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i izbjegavanje štetnih faktora kakvi su cigarete alkohol, itd, takođe su neophodni za očuvanje mladalačkog izgleda.

(Dominomagazin.com)