Magazin 28.06.2016.

Završen Međunarodni festival Banjaluka folk fest: Tradiciju saželi u pjesme i igre

ČITANJE: 1 minuta

Drugi po redu Međunarodni festival folklora “Banjaluka folk fest”, na kojem se predstavilo oko 300 izvođača iz BiH i Srbije, završen je u nedjelju, a publika je tokom dva dana imala priliku da uživa u bogatom pjevačkom i folklornom programu.

Organizator festivala je Kulturno-umjetničko društvo “Sveti Sava” iz Banjaluke, a pored domaćina publici su se predstavili i KUD “Srma” Beograd, KUD “Prosvjeta” Prnjavor i KUD “Slavko Mandić” Laktaši.

– Ovo je jedno veoma lepo i nezaboravno iskustvo. Bila je čast igrati sa igračima drugih društava i nadamo se da će festival zaživeti – rekli su igrači KUD-a “Srma” Stefan Đurić i Dragan Aladžić.

Na večeri folklora publika je uživala u igrama sa Manjače, iz Bujanovca, Vojvodine, Šumadije, Ponišavnja, u šaljivim igrama iz Prnjavora, te u vlaškim i šopskim igrama.

– Festival je imao za cilj da okupi što veći broj izvođača i preslika običaje sa ovih prostora – rekao je sekretar KUD-a “Sveti Sava” Damir Jovanić i istakao da su ove godine organizovali i Svetosavski bal, kao i koncert povodom Dana grada Banjaluke.

(Glas)