Magazin 13.01.2023.

Zelena kometa se približava Zemlji, ako je sad propustite, nikada je nećete vidjeti

ČITANJE: 2 minute

Svijetla zelena komet trebalo bi da proleti pored Zemlje prvi put u posljednjih 50.000 godina i mogla bi da se zadrži u blizini naše planete oko mjesec dana. Zvaničnici NASA rekli su da je ledeni posjetilac prvi put uočen u martu 2022. dok je bila unutar Jupiterove orbite. Stanovnici sjeverne hemisfere ga od juče mogu uočiti dvogledom kao mali zeleni sjaj.

Naučnici su rekli da će kometa najbliže Zemlji biti 2. februara, kada će biti udaljen 42 miliona kilometara od naše planete. “Komete su notorno nepredvidljive, ali ako ova nastavi svoj trenutni trend svjetline, biće je lako uočiti. Moguće je da postane vidljiv golim okom na tamnom nebu”, objavila je NASA na svom blogu ranije ovog mjeseca.

Ovo je ponizno iskustvo”

Zelena komet je zapravo ledeno nebesko tijelo, koje nosi službeni naziv C/2022 E3 (ZTF). Penzionisani srednjoškolski profesor i astrofotograf Dan Bartlett je fotografisao kometu iz svoje kolibe u blizini Nacionalnog parka Yosemite u Kaliforniji i gledanje u nebo naziva “poniznim” iskustvom, piše BBC, prenosi Index.

“Kažem vam, dvogled, mračno mjesto, vidjećete nešto. Dovedite prijatelje i svi ćete vidjeti nešto za cijeli život”, govori Bartlett. On posjeduje dva “prilično impresivna dvogleda” na svom trijemu u June Lakeu, a vedre noći i tamno nebo omogućuju mu snimanje impresivnih fotografija.

Zelenoj kometi treba oko 50.000 godina da obiđe Sunce

“Kad god oko sebe imate jezerski ili okeanski sistem, to uzrokuje glatak protok vazduha. Glatak protok vazduha znači da zvijezde ne svjetlucaju pa možete dobiti više detalja”, objasnio je. Posmatračima na sjevernoj hemisferi bez teleskopa kometra će izgledati kao “slaba, zelenkasta mrlja na nebu”, dok oni s teleskopom mogu vidjeti rep komete, saopštili su iz Planetary Societyja.

Svijetli zeleni sjaj biće vidljiv posmatračima na sjevernoj hemisferi na jutarnjem nebu dok se kometa bude kretala prema sjeverozapadu tokom januara. Stanovnici koji žive južno od ekvatora moći će ga uočiti u februaru, rekli su iz NASA. Ne očekuju da će se ponoviti “spektakl” iz 2020. izazvan kometom NEOWISE, koji je bio najsjajnija kometa vidljiva sa sjeverne hemisfere od 1997. godine.

Međutim, ističu da je ovo još uvijek “sjajna prilika da se lično povežete s ledenim posjetiocem iz udaljenog spoljašnjeg Sunčevog sistema”, rekla je NASA. Kometi treba oko 50.000 godina da obiđe Sunce, tako da je ovo “jedinstvena životna prilika”.

Oznake: Zelena kometa