Magazin 14.07.2016.

Zlatne “Banjalučanke” na prijemu u Gradskoj upravi

ČITANJE: 3 minute

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke, Jasna Brkić upriličila je danas prijem za članice i rukovodstvo Ženskog kamernog hora “Banjalučanke”, koji je osvojio zlatnu medalju na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Sočiju.

Kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom najvećem i najznačajnijem svjetskom horskom takmičenju „Banjalučanke“ su osvojile zlato u kategoriji tradicionalne muzike u okviru najvišeg ranga takmičenja.

– U naš grad ponovo dolaze zlatne olimpijske medalje. Ovaj put u horskom pjevanju i izuzetno smo srećni i ponosni na naše „Banjalučanke“ koje su potvrdile uspjeh i ponovo osvojile zlatnu olimpijsku medalju – kazala je zamjenik gradonačelnika, novinarima poslije prijema u Gradskoj upravi.

Prema njenim riječima, veliko je zadovoljstvo da hor, koji sljedeće godine obilježeva 40 godina rada i postojanja, u kontinuitetu bilježi dobre rezutate i uspjehe, i na najbolji mogući način pronose slavu ovog grada.

– Grad se trudi da obezbijedi uslove da bi one mogle da rade, putuju i da nas predstavljaju. U znak zahvalnosti za ovaj uspjeh, Grad je odlučio da nagradi „Banjalučanke“ sa novim košuljama sa motivom plavog veza. Time želimo da dobijemo jednu sinergiju u predstavljanju našeg rada, tradicije i kulture našeg naroda – zaključila je Jasna Brkić.

Na prijemu u Gradskoj upravi, „Banjalučanke“ su prenijele utiske sa takmičenja u Sočiju, a umjetnički rukovodilac, kompozitor i dirigent ovog hora, Mladen Matović izrazio je zadovoljstvo zbog podrške Grada.

– Jako je lijepo kada društvo prati i na pravi način valorizuje rad pojedinaca i kuluturnih kolektiva. Zato veliko hvala našem Gradu – rekao je Matović, ne krijući ni zadovoljstvo novim nošnjama, koje su namjenski urađene za članove hora.

Matović je podsjetio da je učešće na olimpijadi u Sočiju, od 6. do 16. jula, bilo četvrto uzastopno učešće „Banjalučanki“ na horskoj Olimpijadi.

– Nakon dva srebra sa horskih olimpijada u Kini i SAD uspjeli smo dva puta uzastopno da osvojimo olimpijsko zlato, i to na prethodnoj horskoj Olimpijadi u Rigi i sada u Sočiju. Sa ovom medaljom smo potvrdili višegodišnju rezultatsku konstantu i dodatno učvrstili svoje mjesto najbolje rangiranog hora na zvaničnoj rang listi 50 najboljih kamernih horova svijeta – rekao je Matović. Poslije kratkog i zasluženog odmora, kako je najavio – slijede pripreme za obilježavanje 40 godina postojanja „Banjalučanki“, novi koncerti i evropsko takmičenje krajem sljedeće godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jelena Dobrota, koja je već 16 godina član “Banjalučanki” – kazala je novinarima da je uspjeh u Sočiju teško opisati riječima.

– Prva zlatna medalja je uspjeh sam po sebi, ali odbraniti tu medalju u konkurenciji koja je vanserijska je nešto što malo ko može. Zato smo ponosne i na sebe i na Mladena  što nas je doveo na ovakav nivo – kazala je Jelena, naglašavajući da su izveli četiri kompozicije domaćih autora posebno aranžiranih za Hor.

Na horskoj olimpijadi u Sočiju, u organizaciji Svjetske horske asocijacije “Interkultur – Musika Mundi”, učestvovalo je više od 400 horova iz 73 zemlje. Nastupe je ocjenjivao sedmočlani žiri sastavljen od uglednih stručnjaka za horsku muziku iz: Rusije, Finske, Argentine, Kine, Filipina, Turske i Južnoafričke Republike.