Magazin 01.03.2016.

Znate li koliko papira bi nam trebalo da isprintamo cijeli internet?

ČITANJE: 1 minuta
internet
Matematičari su prema jednostavnoj matematičkoj kalkulaciji izračunali koliko bi nam papira trebalo da isprintamo cijeli internet, odnosno sve internetske stranice koje se nalaze na internetu – a to je – 136 milijardi listova papira formata A4.

Kada bi sve te papire stavili jedan na drugi dobili bi ‘toranj’ visok 13.3 kilometra. Profesori su do ovog broja došli nakon što su prvo utvrdili koliko papira bi trebalo kada bi isprintali cijelu Wikipediju. Za to bi nam, prema njihovoj računici, trebalo 70.859.865 miliona listova papira.

Preračunavanjem te brojke na ukupan broj internetskih stranica, kojih ima otprilike 4.5 milijarde. U preračunavanje je uključilo i činjenicu da nisu sve web stranice iste, ali je zanimljivo da su uspjeli doći do takve brojke, odnosno da se tako nešto može izračunati. Ali, nisu naglasili koja je veličina fonta za printanje, razmak između redova i slično, što bi možda moglo promijeniti njihov konačni rezultat.

Matematičari, nisu stali samo na papiru. Izračunali SU koliko bi drveća trebalo da bi se uopŠTe proizvela tolika količina papira. Brojka je enormna – čak 16 miliOna stabala bi se moralo posjeći da bi se napravilo 136 milijardi listova papira.

(Express.hr)