Magazin 17.03.2016.

Znate li šta se krije iza 3 najveće svadbene tradicije?

ČITANJE: 2 minute
svadba

Od bacanja buketa i podvezice do prenošenja preko praga – sve su ovo svadbeni običaji koje povezujemo sa srećom (i nesrećom), ali znate li koje je njihovo pravo porijeklo…

Na dan vjenčanja, mladoženja ne smije vidjeti mladu prije početka ceremonije

U davna vremena kada je većina brakova unaprijed bila dogovorena, dešavalo se da se mladenci i ne vide prije dana vjenčanja, a tada je vjenčanje uglavnom simbolizovalo ‘poslovni’ dogovor između dvije porodice. Očevi mladih nisu dopuštali da ih mladoženje vide prije vjenčanja jer su se bojali da bi mogli odustati od dogovorenog braka ako im se djevojke ne svide i tako nanijeti veliku sramotu njihovim porodicama. Zbog toga su se mladenci ‘upoznavali’ na samoj ceremoniji kada je bilo prekasno za odustajanje.

Žena koja uhvati mladin buket i muškarac koji uhvati podvezicu sljedeći su na redu za stupanje u brak

U Srednjem vijeku gosti bi nakon vjenčanja slijedili mladence u njihove odaje i pokušali otrgnuti komadić mladine nošnje jer se smatralo da to donosi sreću. Tako su vjenčane haljine često bile potpuno uništene. Zbog toga su mlade počele tražiti alternativu za ovu čudnu tradiciju. Počele su gostima bacati bukete kako bi ih omele i ‘pobjegle’, a na vratima odaja mladoženje bi okupljenim gostima bacali podvezicu.

Mladoženja mora mladu prenijeti preko praga njihovog doma

U drevnim kulturama postojalo je vjerovanje da je prag zajedničkog doma mjesto na kojem vrebaju zli duhovi, a ranjive mlade bile su predmet njihovih želja. Smatralo se da duhovi lako mogu ući u mladu kroz njezina stopala. Zbog toga je mladoženja imao dužnost da prenese mladu preko praga kako bi spriječio duhove da uđu u unutrašnjost doma. U vrijeme Srednjeg vijeka u zapadnoj Evropi vjerovalo se da će mlada unijeti nesreću u kuću i svoj brak ako stane na prag prilikom prvog ulaska u zajednički dom, ali prenošenje preko praga riješilo je i taj ‘problem’.

(Pogled.ba)